Näringslivet i Skåne har klarat pressen bäst i pandemin, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån.

Medan Skånes näringsliv bara tappade 0,5 procent av omsättningen gick omsättningen i näringslivet i Stockholm ned 3 procent, och i Västra Götaland var tappet 4,7 procent, uppger TT i en artikel på SvD.se.

SCB-statistiken bygger på jämförelser i omsättningen i elva branscher mellan 2019 och 2020 i storstadslänen, och i Skåne har omsättningen under jämförelsetiden ökat mest.

Omsättningen ökade även i Västra Götaland för fem branscher, fast med lägre takt. Och i Stockholm ökade omsättningen endast i tre av de elva branscherna.

”Coronakrisen har inte slagit jämnt över näringslivet. Många har tvingats till både permitteringar och uppsägningar, medan andra kunnat dra fördel av omställningen. Totalt sett har det skånska näringslivet ändå visat motståndskraft. Under pandemin har det varit en tillgång för Skåne att vara en flerkärnig region med ett diversifierat näringsliv och relativt spridda risker”, säger Rasmus Roos, vd på Sparbanken Skåne , i ett pressutskick.

I Skåne har inte oväntat hotell- och restaurangnäringen haft det tuffast i likhet med hur det sett ut i riket som helhet under pandemin.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ministern: Värsta krisen i modern tid [DagensPS.se] »