”Det är oroande att vi redan i början ligger efter våra grannländer. Detta är årets viktigaste fråga för svenska företag”, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, till Dagens Nyheter.

Långbänken med den svenska massvaccineringen upprör Jan-Olof Jacke. Enligt statistik från Oxford University, som Dagens Nyheter (obs, betalvägg) hänvisar till, ligger Sverige under EU-snittet, mätt i antal vaccindoser per 100 personer.

I Norden är vi sämst i klassen, Danmark, Finland och särskilt Norge ligger långt före i massvaccineringen mot covid-19.

”Ingen kan ju undgå att tänka på det mänskliga lidandet, men strikt näringslivsmässigt tror jag att detta är den viktigaste frågan för företagen i år. Det är enorma värden som står på spel för samhället, och vi riskerar att förlora i konkurrenskraft mot länder som är effektivare med sin massvaccinering”, säger Jan-Olof Jacke till DN och efterlyser en ”tydligare central styrning”, även om han är medveten om att regionerna är självbestämmande i frågan om hur vaccineringen ska hanteras.

Nordeas chefsekonom håller med Jacke

Jacke förklarar att Svenskt Näringsliv gärna hjälper till för att alla ska få två vaccindoser var. För det krävs en god logistik, konstaterar han, och han uppger att man gärna bidrar med it-kompetens, lokaler eller vad som nu behövs för att det hela ska fungera. Där kan medlemsföretagen mobiliseras, säger Jacke, som i artikeln ger regeringen både ris och ros för coronahanteringen.

Krisåtgärderna tror han är någorlunda rätt, däremot ger han makthavarna underkänt för dröjsmålet på flera månader till krisutsatta företag i pandemin.

När det gäller den långsamma takten på vaccineringen kommer även kritik från Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Vaccineringen måste gå snabbare och är avgörande för landets ekonomiska återhämtning, säger Winsth till Dagens Industri (obs, betalvägg).

ANNONS
ANNONS

”Vi är sämst i klassen men med tanke på hur högt priset är så måste man ju sträva efter att vara i toppnivå”, dundrar Winsth i Di och kräver att regeringen nu tar ansvar för att få fart på vaccineringen.

Läs även: EU-höjdaren: Vaccinationen måste gå fortare [DagensPS.se] »