EU tror sig vara på väg att undantas från de amerikanska importtullarna på stål och aluminium, rapporterar Bloomberg News.

Unionens handelskommissionär Cecilia Malmström har precis avslutat ett tvådagarsmöte i Washington där hon försökt förmå USA att exkludera EU från tullarna som enligt planen ska implementeras på fredag. Enligt EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen var mötet ”väldigt fruktsamt”.

”Vi har nu goda möjligheter att lösa frågan och stabilisera, eller lugna ned, problemet” uppgav han för nyhetsbyrån. Det finns enligt Katainen utsikter för att inleda ”någon form av förhandlingsprocess”.

EU förväntar sig nu att president Donald Trump senare under dagen ska avisera att unionen undantas från metalltullarna, uppgav två EU-tjänstemän för Bloomberg. Om detta inte sker kommer ett klagomål lämnas in till WTO och ”säkerhetsåtgärder” införas för att förhindra att metalleveranser som skulle ha gått till USA når den europeiska marknaden.

ANNONS
ANNONS

Under torsdagen ska ledarna från unionens 28 medlemsländer mötas i Bryssel för att diskutera resultaten från besöket i den amerikanska huvudstaden.