Harry Schein var en av 1900-talets kanske mest inflytelserika personer. Han kom till Sverige som judisk flykting 1939 och bara drygt 15 år senare blev han ekonomiskt oberoende när han sålde företaget bakom sin patenterade vattereningsteknik. Han var en ansedd filmskribent och blev, som blivande vd, en av nyckelpersonerna bakom Svenska Filminstitutets skapande. Schein var också nära vän med både statsminister Olof Palme och regissören Ingmar Bergman.

ANNONS

Snart går Harry Scheins spektakulära liv upp på vita duken i dokumentärfilmen ”Citizen Shein”. Och det var i förarbetet kring denna som de tre filmskaparna Jannike Åhlund, Kersti Grunditz Brennan och Maud Nycander plötsligt hamnade i ett ouppklarat mysterium kring den svenske profilens eftermäle.

2013 försvann tiotals miljoner kronor i en stiftelse som Schein och ex-hustrun Ingrid Thulin upprättat. De två dog 2006 respektive 2004.

”Stiftelsen, som hette TISH, alltså deras initialer, likviderades 2013 långt efter Harrys död. Jag har intervjuat ett 30-tal personer men ingen vet eller vill säga vad som hänt”, säger Jannike Åhlund nu till Expressen.

När stiftelsen skapades 1999 fanns 40 miljoner kronor i tillgångar, kapital som Schein räknade skulle växa till 60 miljoner kronor efter hans död. Men de bankirer, testamentsexekutorer och fondförvaltare i Liechtenstein – där stiftelsen var registrerad – som Jannike Åhlund talat med är ”tystlåtna”, förklarar hon för tidningen.

”Efter det att Harry Schein tvingats bort som chef för Filminstitutet 1978 blev han med tiden väldigt bitter. Men han ville göra något bra för svensk film och teater. Han ville att det skulle bli hans eftermäle”, säger hon.

Pengarna, som var tänkta att stödja svensk filmproduktion, har alltså gått förlorade, enligt filmskaparna. Men detta är inte första gången Harry Scheins miljoner skapat rubriker. Expressen tar upp den bittra arvstvist som uppstod efter hans död i vilken en granne till Schein sade sig ha hittat ett testamente som skulle ge denne rätten till miljonerna. Efter en långdragen tvist – som gick genom både tingsrätt och hovrätt – fick tillslut särbon Eva Fischer rätt efter att tunga namn som Ingvar Carlsson och Olof Palmes son Mårten gått in och vittnat i hennes sak.

”Det var tråkigt att det skulle bli ett sånt här efterspel efter Harrys död med en granne som kände pengalukten. Det var inte vackert, det blev lite solkigt”, säger den tidigare chefen för rikskriminalen, Tommy Lindström, till tidningen.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Brände ner Harry Scheins villa – krävs på miljoner [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Harry Scheins kärlek ärver 27 miljoner [DagensPS.se] >