Finansprofilen Rune Andersson kommenterar gårdagens börsdramatik.

Stockholmsbörsen rasade då 4 procent direkt i inledningen av morgonhandeln efter att Dow Jones kvällen innan gått ned historiskt mycket i USA och fått med sig Asiens börser i fallet.

Hela världens aktiemarknader skakade av dominoeffekten.

Industrimannen Rune Andersson, som redan i slutet av 2016 tömde hela aktieportföljen på sitt investeringssparkonto på grund av för höga värderingar, vilket Dagens PS uppmärksammade då, anser att det som nu hänt är ”en hälsosam avkylning”, säger han till SvD Näringsliv.

Han tror inte på något större börsras i närtid, men vill heller inte ägna sig åt att analysera aktier; han ser sig själv inte som någon börsguru, förklarar han.

ANNONS
ANNONS

Han sålde sina aktier på ISK då han trodde att räntan skulle höjas.

”Men de aktier jag sålde står faktiskt lägre i dag”, berättar Rune Andersson för SvD, där han alltså också säger att det var bra att börsen backade i går.

”Det är bra att det kommer en varningssignal så att folk lugnar ner sig. USA har haft en ganska sjuk uppgång nu på slutet.”

Han konstaterar att börsen är ”ologisk” och att det aldrig går att pricka in rätt tid för när man ska sälja sina aktier.

Det bör påpekas att Rune Andersson endast sålde sina aktier som han hade på investeringssparkontot 2016. Han sitter fortfarande på kontrollposter i olika bolag via sitt investmentbolag Mellby Gård, bland annat har han en stor aktiepost i Duni, berättar Svenska Dagbladet, samt i klädkedjan Kappahl – där han ökade i somras – och skolkedjan Academedia.