2017 värsta katastrofåret för Stefan Persson.

Den svenska klädjätten H&M:s huvudägare och styrelseordförande, Stefan Persson, återfinns på 49:e plats på Forbes lista över världens rikaste personer.

Men det här året har inte varit särskilt guldkantat för den svenske mångmiljardären – tvärt om är han den som gjort det näst största förmögenhetstappet bland världens 500 rikaste.

Det skriver Expressens Dina Pengar med hänvisning till  Bloomberg billionaires index.

Där framgår det att Stefan Persson torskat 3,7 miljarder dollar i år. Det motsvarar närmare 31 miljarder kronor.

Bakgrunden är förstås H&M:s vikande försäljningssiffror och den skoningslösa kursslakten på aktien på börsen.

ANNONS
ANNONS

Det är bara fransmannen Patrick Drahi som har förlorat mer än Stefan Persson. Drahis förlust uppgår enligt artikeln till 3,96 miljarder dollar 2017.

Totalt sett har de 500 allra rikaste personernas förmögenhet, enligt Bloomberg billionaires index, ökat med motsvarande 8,3 biljoner kronor i år. Hela rikemansgänget är god för sammanlagt 44,2 biljoner kronor (5,3 biljoner dollar), enligt siffrorna, som alltså refereras av Dina Pengar.

Toppar listan gör Amazonbossen Jeff Bezos, som uppges ruva på 100 miljarder dollar i förmögenhet. Tvåa är Microsofts grundare Bill Gates – som är god för 91,6 miljarder dollar – medan Wall Street-oraklet Warren Buffett placeras på tredje plats med en förmögenhet på 85,5 miljarder dollar.

Ikeas skapare Ingvar Kamprad är tio på listan med en förmögenhet på 437 miljarder kronor. Kamprads  förmögenhet uppges ha vuxit med 70 miljarder kronor sedan i fjol.

Stefan Persson, som alltså hamnar först på plats 49, uppges i dag sitta på en förmögenhet på 161 miljarder kronor – trots att han alltså förlorat 31 miljarder kronor under året som snart passerat.