Det är ATL, Lantbrukets Affärstidning, som granskat det svenska bolaget, som tjänat över 100 miljoner kronor på att förvalta skog i Rumänien åt det amerikanska Harvard-universitet.

annons
annons

Den tidigare socialdemokratiska statsministern Göran Persson – som varit i stormens öga förut – blev delägare och rådgivare i två bolag som tillhör den svenska skogsinvesteraren Greengold 2015 sedan han lämnat ordförandestolen i styrelsen för statliga bolaget Sveaskog. Persson har i dag många strängar på sin lyra.

Greengold bedriver skogsaffärer i Rumänien som enligt ATL:s avslöjanden kantas av skandaler, bland annat dömdes den förste lokala inköparen till tre års villkorligt straff i landet för mutbrott och penningtvätt. Där till råder oklara ägarförhållanden och säljare påstås bjuda ut mark till försäljning som de själva inte äger.

ATL:s granskning baseras på uppgifter från journalistnätverket Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, som har synat Harvards och Greengolds affärer i Rumänien, rapporterar SvD Näringsliv med hänvisning till avslöjandet i Lantbrukets Affärstidning.

”Enligt OCCRP försöker den rumänska staten stoppa officiell registrering av nya lagfarna ägare för 500 av de hektar som individer knutna till Greengold köpt in åt Harvard och som därefter har sålts till möbeljätten Ikea. Enligt Ikea är 400 hektar skog föremål för tvist än i dag”, heter det i artikeln.

Det här har enligt ATL gjort att de 400 hektaren nu är föremål för domstolsförhandlingar gällande korruptionsmisstankar.

För svenska Greengold ska skogsförvaltningen i Rumänien vara rena lyckokastet. Skogsinvestarern uppges ha dragit 44 miljoner kronor 2012 till 2014 i arvode från Harvard. Pengarna har gått till Greengold Asset Management, som har sitt säte i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Mona Sahlin i blåsväder igen [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Mona Sahlin till nya förhör om skandalen [Dagens PS] >