Megamiljardären Elon Musk betalar löjligt lite skatt. 2018 betalade han inga federala avgifter (skatt) alls till den amerikanska staten.

ANNONS

Elon Musk är en av många amerikanska dollarmiljardärer som så sent som förra veckan hamnade i medierampljuset.

Bakgrunden är att superrikingarna betalar så försvinnande lite i skatt i förhållande till sina förmögenheter.

ProPublica, som har säte New York och sysslar med grävande journalistik, avslöjade då att exempelvis Teslas vd Elon Musk, Amazons vd Jeff Bezos och Wall Street-ikonen Warren Buffett, som står bakom det multinationella konglomeratet Berkshire Hathaway, betalar skrattretande lite i skatt i proportion till hur rika de är.

Musk god för 153 miljarder dollar

Nämnda trojka toppar alla tidskriften Forbes rikemanslista och Elon Musk, som är trea på listan, ruvar i realtid på en förmögenhet som överstiger 153 miljarder dollar.

Amazon-bossen Jeff Bezos är ännu rikare, hans förmögenhet uppgår till drygt 193 miljarder dollar just nu medan Warren Buffet, även kallad Oraklet från Omaha, uppges ha en förmögenhet på 108 miljarder dollar, enligt Forbes som placerar Buffett sexa på listan över världens rikaste personer.

ANNONS
ANNONS

Det faktum att de våldsamt rika entreprenörerna och investerarna nu får uppmärksamhet för att de betalar ingen skatt eller försumbart lite i skatt har fått Elon Musk, 49 år, att ånyo gå ut på Twitter.

Ska sälja sitt hus i San Francisco

I ett inlägg skriver Teslachefen att han har bestämt sig för att sälja sitt enda hus, en fastighet i Bay Area i San Francisco som han hyr ut för evenemang.

”Om jag säljer det huset gör det mindre nytta, om inte en stor familj köper det”, skriver Musk på Twitter och hävdar att hans primära hem är ett hus för 50 000 dollar som han hyr av SpaceX.

”Det är dock ganska fantastiskt”, tillstår Musk.

Redan för ett år sedan ventilerade megamiljardären Elon Musk, som alltså betalar löjligt lite skatt, planer på att sälja sitt hem och de flesta av sina ägodelar som ett svar på kritiken om att han knappt betalar någon skatt, eller ingen skatt alls, rapporterar Bloomberg.

Tänker skatta  Kalifornien

I de dokument som de grävande journalisterna i ProPublica nu offentliggör framgår det av skattedeklarationerna för tusentals rika amerikaner att Elon Musk inte betalade någon skatt alls i USA 2018, och att skatten som han betalade både 2015 och 2017 var lägre än 70 000 dollar.

ANNONS
ANNONS

Elon Musk har sagt efter det att hans skatteuppgifter blivit publika att han tänker fortsätta betala skatt i Kalifornien i förhållande till sina inkomster, vilka han tillade är ”betydande”, uppger Bloomberg.

Musk bor alltså i dag i ett hus som han enligt egen utsago hyr av SpaceX, en fastighet som ligger i Texas och enligt Teslagrundaren värderas till ungefär 50 000 dollar.

Läs även: Elon Musk på Tesla lyfter bitcoin igen [DagensPS.se] »