S-ledaren inser att det är ”oerhört komplext och svårt” att bilda regering efter Annie Lööfs besked.

”Det är en svår situation, en mycket svår situation men jag är fast besluten att Sverige ska ha en regering”, deklarerar Löfven på en nyss avslutad presskonferens.

Annie Lööf (C) uttalade tidigare i dag att hon är ”genuint besviken” på att Socialdemokraterna inte kan acceptera en blocköverskridande överenskommelse utifrån Centerpartiers kravlista. Hon gjorde klart att C röstar nej till Stefan Löfven som statsminister och att partiet inte tänker stödja regeringens övergångsbudet.

Lööf anser att Löfven låter Vänsterpartiet ha för stort inflytande över politiken, vilket Stefan Löfven tillbakavisar och poängterar att Jonas Sjöstedt (V) inte har några skäl att jubla över den socialdemokratiskt förda politiken.

Löfven säger också att han är öppen för kompromisser för att Sverige ska få en regering på plats.

”Jag har respekt för Centerns beslut. Men vi är fortsatt redo att göra eftergifter och bjuda till”, meddelar Stefan Löfven, som menar att partiet gjort eftergifter på skatteområdet.

S kan tänka sig kompromissa om värnskatten och arbetsrätten, enligt Löfven, som varnar för konsekvenserna om inte partierna kan mötas i mitten:

”Alternativet till att hitta en kompromiss i mitten riskerar att ge Sverigedemokraterna ett avgörande politiskt inflytande.”

ANNONS
ANNONS

K-G Bergström skriver i Expressen: ”Den 10 december 2018 kan visa sig blir Stefan Löfvens svartaste måndag i hans politiska liv.”

Läs även: Lööf: Nej till Löfven som statsminister [DagensPS.se] >

Läs vidare: Björklunds besked på tvärs med partikollegas [DagensPS.se] >