SEB:s huvudprognos är att en moderatledd regeringen kommer tillträda så småningom, även om osäkerheten är betydande. Det skriver banken i en kommentar till gårdagens riksdagsval där ingen entydig vinnare ännu har korats.

Efter att nästan alla röster har räknats har de rödgröna fått 40,6 procent av rösterna och leder med endast ett mandat över alliansen, som noteras vid 40,3 procent. Sverigedemokraterna får 17,6 procent.

Alliansledarna har krävt att regeringen avgår, medan statsminister Stefan Löfven har avvisat kraven och sagt att han ska leda en expeditions­ministär fram till statsministervalet den 25 september.

”Nyckeln till vilken regering som kommer att tillträda ligger hos liberalerna och centern och de nuvarande regeringspartierna fortsätter att signalera att man är öppna för en blocköverskridande uppgörelse. Annie Lööf och Jan Björklund säger att de vill ha Kristersson som statsminister, men osäkerheten är stor om i vilken utsträckning de är villiga att göra sig beroende av sverigedemokraternas passiva stöd”, skriver SEB i ett morgonbrev.

Swedbank konstaterar att rörelsen i den svenska kronan har varit väldigt begränsad och banken tror heller inte att det kommer att bli några långvariga effekter på vare sig valuta- eller finansmarknaderna.

”Det slutgiltiga beskedet kommer att dröja ytterligare några dagar och förhandsrösterna kan komma att gynna alliansen (som i tidigare val). Under de kommande veckorna kommer det bli förhandlingar mellan partierna för att bilda en ny regering. Hittills kvarstår Stefan Löfven som statsminister. Centerpartiet och Liberalerna kan bli kungamakare”, resonerar banken.

Även Handelsbanken konstaterar att det är en komplicerad situation.

ANNONS
ANNONS

”Socialdemokraterna kommer sannolikt försöka stanna kvar vid makten. Emellertid är det en enligt oss en hög sannolikhet för att ett förtroendevotum skulle få dem på fall då de har majoriteten mot sig. Alliansen kommer förmodligen få en chans, men behöver fortfarande stöd från Sverigedemokraterna”, skriver SHB i en kommentar.

Läs även: Dött lopp mellan blocken – SD stor vågmästare [DagensPS.se] >