Anders Borg släpper en ny bok om sina år som finansminister. Där går han hårt åt hur olika länder behandlas inom EU.

Anders Borg (M) var finansminister i Alliansregeringen mellan 2006 och 2014. I boken ”Finansministern” delar han med sig av sin åsikt om att små länder behandlas sämre än sina större grannar.

Han menar att stora länder som Spanien under finanskrisen exempelvis inte ville blanda in internationella valutafonden (IMF), medan små länder som Island och Lettland fick ta på sig stora förändringar.

”Jag kanske var naiv när jag började som finansminister och trodde att länder behandlas lika. Så är det inte. Regler som gäller för Frankrike, Spanien och Grekland kommer aldrig tillämpas för Sverige. Vi kommer alltid få kämpa i uppförsbacke. Sverige bör står utanför bankunionen så länge som vi inte är medlemmar i euron”, skriver Anders Borg i boken, enligt DI Weekend som har träffat finansministern för en intervju.

Han går långt i sin kritik.

”Små länder från Nord- eller Östeuropa ska inte göra sig några illusioner. Spelet är riggat”, skriver han vidare.

Men att stora länder får det lite tuffare gör också dessa nationer starkare.

ANNONS
ANNONS

”Det är ingen slump att mindre länder som Sverige, Finland, Schweiz, Island och Sydkorea är robusta och noggranna med sina offentliga finanser. Vi har helt enkelt inte råd att visa svaghet mot våra stora tuffa grannar”, säger Anders Borg under intervjun med DI Weekend.

I intervjun upprepar Anders Borg också sin önskan om att Moderaterna borde samarbeta med Socialdemokraterna istället för att eventuellt sträcka ut en hand till Sverigedemokraterna.

”Jag tycker att Moderaterna ska göra ett allvarligt försök att samarbeta med Socialdemokraterna, som i sina bästa stunder är ett parti som tar långsiktigt ansvar”, menar den förre finansministern.

Han går också in på frågan om invandring. Han intar i dag en mer restriktiv migrationssyn och anser att Sverige har ett tak för hur många invandrare det går att ta emot.

”Sverige kan inte kliva fram och ta ett större ansvar än alla andra ännu en gång. Alla EU-länder måste hjälpa till”, säger han.