Trycket i tjänstesektorn i Sverige består i juni och är smått historiskt, enligt Swedbank, även om inköpschefsindex gick ned under månaden.

ANNONS

Swedbank konstaterar att trycket i tjänstesektorn i Sverige består, även om inköpschefsindex backade till 67,4 i juni från 71,3 i maj.

Siffrorna som kommer från Silf/Swedbank är ändå smått historiska, enligt Swedbank som konstaterar att indexet noterar den tredje högsta nivån under sin 15-åriga historia.

”Det visar att tjänstekonjunkturen befinner sig i en stark expansiv fas och som kan få ytterligare stöd under tredje kvartalet nu när coronarestriktionerna dras tillbaka”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

I en kommentar skriver Di att ett ”litet hak i kurvan ändrar inte bilden av den starka efterfrågan”.

Pristrycket på ny rekordnivå

Tre av fyra delindex backade i juni där orderingång och sysselsättning svarade för de största minskningarna och drog ned PMI-tjänster med sammantaget 3,4 indexenheter medan leveranstiderna gick mot strömmen.

Den breda nedgången i juni är sannolikt en rekyl efter den starka uppgången i april och maj då PMI-tjänster ökade med sammantaget 9,4 indexenheter, enligt Swedbank.

Pristrycket i tjänstesektorn fortsätter att stiga och berör allt fler företag. I juni steg indexet för leverantörernas insatsvarupriser till en ny rekordnivå (82,2), framgår det vidare i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Silf/Swedbanks sammanvägda inköpschefsindex minskade till 66,9 under juni från 69,8 i maj.

”Det är den näst högsta nivån i indexets historia och innebär att svenskt näringsliv fortsätter att expandera i snabb takt även om ökade produktionskostnader och utbudsbrister innebär utmaningar på sikt”, säger Jörgen Kennemar.

Läs även: Tjänstesektorn lyfter till nytt rekord: ”80-talsvibbar” [Dagens PS]