De senaste veckorna har flera bolagskapningar ägt rum. Kaparna fyller i en blankett om att styrelsen i ett litet bolag har blivit utbytt. Därefter kan de ta lån och gör inköp i företagets namn. Nu kräver Småföretagarnas riksförbund att Bolagsverket ändrar på sina rutiner.

ANNONS

Det är för eneklt att ta över ett företag tycker Småföretagarnas riksförbund efter de senaste veckornas händelser. Nu vill organisationen att Bolagsverket tar tag i problemet.

Till Ekonomiekot säger småföretagaren Mehrdad Rostami att det är för enkelt att kapa någons bolag.

”Man kan inte köpa ett par strumpor på nätet utan att legitimera sig, men här är det bara att gå in på verksamt.se, skriva ut någon blankett, skriva på och sedan lämna in, säger Mehrdad Rostami.

När han själv drabbades tog det lång tid att få frågan utredd och att driva rättsprocess.

Genom en blankett med en falsk namnteckning kan bedragare ta över som styrelse och firmatecknare för ett företag. Sedan kan bedragarna både ta lån och handla på företaget. Det är få som blir drabbade av bolagskapningar, men konsekvenserna blir stora för de utsatta.

Mattias Andersson på Småföretaganas riksförbund vill nu att bolagsverket vidtar åtgärder. Framför allt kräver organisationen att Bolagsverket tar in  bestyrkta kopior på id-handlingar och en förlängd handläggningstid när förändringar genomförs så att företagare hinner bestrida felaktiga uppgifter.

”Det måste vara myndighetens ansvar att se till att systemen är enkla smidiga och trygga oavsett om det är digital eller analog kontakt med myndigheter”, säger Mattias Andersson til Ekonomiekot.

ANNONS
ANNONS

Bolagsverkets enhetschef Håkan Larsson säger att  myndigheten har ett pågående förbättringsarbete igång.

Läs också:

Allt fler it-brott mot företagare
Äldre och företag luras i falska Klarna-köp