Nöjesparken Gröna Lund på Djurgården har länge velat bygga ut verksamheten. Planerna har mött motstånd från aktörer och intressegrupper i området, men nu får man stöd från oväntat håll.

Det rapporterar Expressen. Gröna Lunds utbyggnadsplaner vid Skeppsholmsviken på Djurgården är omfattande, och man vill mycket gärna komma över en strandremsa som i dagsläget delägs av Stockholms kommun och Kungliga djurgårdsförvaltningen.

”Vi tycker att den här långa processen, som pågått under nästan ett decennium, har lett fram till ett bra förslag som vi tror kommer vara väldigt uppskattat när det genomförs. Som gör att den här dystra parkeringsplatsen försvinner och ersätts av ett återskapat nöjesfält. Det var ju nöjesfält på platsen för länge sedan”, säger Magnus Andersson, som är slottsfogde vid Kungliga djurgårdsförvaltningen och för kungens talan i frågan.

Enligt detaljplanen för expansionen kommer stranden att konverteras till en promenadbrygga, vilket Gröna Lund framhåller som något positivt.

Föreningarna Förbundet för Ekoparken, Djurgårdens hembygdsförening och Stockholms sjögård är mer kritiska:

”Det känns inte särskilt tilltalande. Fem meter ut i vattnet ska man göra en brygga att gå på. Den kräver reparationer och underhåll. Har du fast mark blir det betydligt enklare att sköta snöröjning och se till att den verkligen är tillgänglig på olika sätt”, säger Gunnar Haeger, ordförande i den ideella föreningen Stockholms sjögård.

ANNONS
ANNONS

Föreningarna vädjar till kungen att tänka över sitt beslut. Samtidigt skulle ett nej innebära att Gröna Lund fortfarande expanderar hela vägen fram till stranden, vilket inte direkt skulle främja miljön vid vattnet.

Även oron över skymd sikt på grund av åkattraktioner är något Djurgårdsföreningarna framhåller som ett problem.

Om planerna klubbas i kommunfullmäktige under nästa år kan byggprocessen starta redan 2024, året då tidigare Nöjesparken, som låg på samma plats, skulle fyllt hundra år.

Gröna Lund äger redan det mesta av marken i kvarteret Skeppsholmsviken, bredvid nuvarande nöjesfältet på andra sidan Allmänna gränd – ett område som i dag utgörs av parkeringsytor.

Gröna Lund drivs av Parks and Resorts.