55 amerikanska företag lyckades tillsammans att göra vinster på över 40 miljarder dollar – samtidigt som de fick ned sin skatt till noll. 

I en artikel som dryper av ironi gratulerar tidningen Vice News 55 av USA:s största företag till bedriften att ännu en gång lyckas betala noll dollar i företagsskatt. Företagens storhet måste erkännas, är budskapet.

”Det är enkelt att betala skatt. Det de gör är riktigt konstnärligt”, skriver tidningen.

Gått igenom alla bolag på S&P 500

Källan till informationen är the Institute on Taxation and Economic Policy (ITEP), som gått igenom boksluten hos samtliga bolag på New York-börsens storbolagsindex S&P 500, samt tidningen Fortunes 500-lista över de största bolagen i USA. De hittar 55 bolag som lyckats undvika att betala en enda krona i federal företagsskatt – och dessutom lyckats dra in stora pengar på skatteavdrag.

”Den lagstadgade federala skattesatsen för företagsvinster är 21 procent. De 55 företagen skulle ha betalat totalt 8,5 miljarder dollar för året om de hade betalat den skattesatsen på sin inkomst från 2020. I stället fick de 3,5 miljarder dollar i skatteavdrag”, skriver organisationen.

”Helt lagliga skattehål”

ITEP menar att de nya skattelagarna som drevs igenom under förre presidenten Donald Trump har gjort ett tidigare problem ännu värre. Tidningen Vice poängterar också att det företagen gör är enligt reglerna.

”All denna aktivitet är helt laglig. Det är bara ytterligare ett exempel på stora företag som använder lagarna och helt lagliga skattehål som existerar maximalt”, skriver Vice.

De passar istället på att ironiskt dela ut priser till de företag som är ’bäst’ på att undvika företagsskatter.

Zoom och Nike prisas

Bästa nykomling får videokonferensbolaget Zoom, som lyckades att växa exponentiellt under pandemin men samtidigt hålla sina företagsskatter nere på noll.

Bästa biroll ger Vice till den amerikanska kongressen, som 2017 drev igenom lagar som sänkte den federala företagsskatten från 35 procent till 21 procent – utan att täppa till hålen i skattelagstiftningen.

ANNONS
ANNONS

Bästa artist får skoföretaget Nike, som gjorde en vinst på 2,9 miljarder dollar utan att betala en enda krona i skatt. Det var inte heller Nikes första triumf, bolaget har sedan 2017 fått stora skatterabatter och haft en effektiv skattesats på minus 18 procent.

”NIKE, Inc. är ett globalt företag med 73 000 anställda och vi följer skatteregler överallt vi gör affärer”, säger företaget i ett uttalande.

Läs mer: Bidens nya plan mot företag som flyr skatt