Regeringen inför fram till september en rad lagar som påverkar företagsvärlden. Vissa är kopplade till rådande coronakris, andra ska anpassa samhället till nya tekniklösningar eller bemöta nya mönster i brottsligheten. 

Di.se (obs. betalsida) listar fem lagar, varav tre infördes redan förra veckan.

1. Friare tyglar vid a-kasseutbetalning

I och med den nya regeln kan företagare jobba med sysslor relaterade till företaget och samtidigt ta emot a-kassa. Det kan handla om att uppdatera företagets hemsida eller att ha viss kund- eller leverantörskontakt.

Dessutom görs nu undantag för den så kallade femårsregeln, vilket innebär att du kan ha företaget ”vilande” utan att detta påverkar möjliga framtida perioder där a-kassa kan bli aktuellt. Normalt sett kan en företagare enbart göra sitt företag vilande och ta emot arbetslöshetsersättning en gång var femte år.

Lagen gäller: Från 1 juli till 31 december

2. Lag kopplad till upphovsrätt stärks

Straffet för så kallat grovt immaterialrättsbrott höjs. Efter sommaren kommer dessa brott straffas med mellan sex månader och sex års fängelse.

Meningen med straffhöjningen är att motverka storskalig och organiserad intrångsverksamhet skriver Di.se.

Lagen gäller: Från 1 september

3. Kreditbetalning nedprioriteras vid onlineshopping

Dagens PS har tidigare skrivit om en ny lag som innebär att kreditbetalning inte längre får vara förstaval vid checkout-skedet när kunder handlar online.

ANNONS
ANNONS

Lagen ska medföra att färre personer skuldsätter sig som en följd av överdriven kreditskuld. Om du driver en e-handel är det betallösningsleverantören som kan straffas om regeln inte efterföljs, men det kan vara aktuellt att se över din betallösning.

Lagen gäller: Från 1 juli.

4. Konsumentverket kan använda ”mystery shoppers”

Från och med juli kan Konsumentverket använda anställda med dold identitet för att genomföra köp hos företag. Detta är en av de ökade befogenheter gällande tillsyn som myndigheten får i och med den nya lagen.

Företag som blivit fällda av Konsumentverket kan från och med lagens införande tvingas publicera ett varningsmeddelande på sin hemsida.

Lagen gäller: Från 1 juli.

5. Hårdare villkor för småinvesterare

”Investeraravdraget” innebär att privatpersoner kan investera i mindre företag och få skattelättnader för en viss del av kostnaden. Nu gäller lagen företag som har spenderat max sju år på en mindre marknad. Avdraget gäller inte heller företag som är verksamma på MTF-marknader, som First North och Spotlight.

Lagen gäller: Från 1 augusti.

Läs mer: Ny kreditlag stärker Swish i retail-branschen [Dagens PS]