I dag 1 juli införs en lag som innebär att kreditbetalning inte får vara förstaval vid checkout-skedet när kunder handlar online. Inför lagens införande har antalet handlare som anslutit sig till betaltjänsten Swish ökat med 50 procent. 

ANNONS

Under april och maj har antalet handlare som anslutit sig till Swish ökat med 50 procent, jämfört med samma period förra året, skriver Dagens Handel.

”Detta tror vi delvis beror på den pågående pandemin men också för att Swish är ett effektivt och smidigt alternativ till kreditbetallösningar för företag att erbjuda sina kunder. Handeln garderar sig helt enkelt inför lagändringen, säger Sofia Norén, Communication & Growth manager på Swish till tidningen.

Lagen klubbades igenom i mars

Detta ska ses mot bakgrund av en ny lag som klubbades igenom 28 mars, som innebär att handlare måste redovisa betalsätt som betalkort, direktöverföringar och Swish som förstaval i slutskedet av betalprocessen på sin hemsida. Alternativ som innebär kreditbetalning ska redovisas sist och får inte vara förvalda.

Lagen införs onsdagen 1 juli.

Det är betaltjänstleverantören som handlaren samarbetar med som har ansvar för att lagen följs, skriver Svensk Handel.

ANNONS
ANNONS

Swish verkar vara ett betalalternativ som svenska handlare har tagit till sig. I en undersökning från Kantar Sifo uppger omkring 80 procent av handlare att de är nöjda med Swish som betallösning, skriver Dagens Handel.