En ny undersökning visar att enbart hälften av företagare som saknar anställda pensionssparar genom bolaget. Nu varnar en seniorekonom på Swedbank att det kan bli tomt på kontot för många företagare när de går i pension.

ANNONS

Med hjälp av undersökningsföretaget Kantar Sifo har Swedbank tagit reda på hur företagare ser på pensionen efter yrkeslivet. Undersökningen visar att sex av tio företagare tar ut en lön under 42 000 kronor per månad, vilket inte räcker till full allmän pension.

Dåligt sparande 

Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank, säger till Di att företagare inte kommer i gång med sitt sparande i tid. Ett annat misstag som företagare gör enligt Jörgen Kennemar – är att man ser företaget som en pensionsförsäkring vid en framtida försäljning.

Enligt undersökningen vill var femte företagare sälja sitt företag, trots att det i många fall kan vara svårt att förutse företagens värde.

Tar ut låg lön

Ytterligare ett problem är att många tar ut för låg lön – vilket påverkar avsättningen till den allmänna pensionen.
”En målsättning kan vara att en företagare har ett sparande som motsvarar vad arbetsgivare betalar in till anställda i tjänstepension, ofta cirka 4,5 procent av lönen”, säger Jörgen Kennemar.

Ett exempel är en person i 40-års åldern med tjänstepension, som tjänar 50 000 kronor i månaden. Personen får ut cirka 37 000 kronor i månatlig total pension vid 68 års ålder.

ANNONS
ANNONS

För att komma upp i samma totala pension för en företagare – krävs ett sparande på 9 000 kronor i månaden.

Läs mer: Skatten sänks – tvåbarnsfamilj får tusenlapp mer