Dagens PS

Världens mest svåruttalade varumärken

Ikea, en del av den svenska folksjälen och något de flesta av oss vuxit upp med. Hur varumärkesnamnet ska uttalas? Det är en annan femma.
Ikea, en del av den svenska folksjälen och något de flesta av oss vuxit upp med. Hur varumärkesnamnet ska uttalas? Det är en annan femma. (Foto: Jessica Gow / TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Du ser dem varje dag, överallt. Konsumerar, sliter och förbrukar deras produkter. Men hur ska du egentligen uttala deras namn? Här listar vi några av världens mest svåruttalade varumärken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad gör ett varumärke publikt i din mening? Är det logotypen, värdegrunderna eller låten i den där reklamfilmen som vägrar att lämna din hjärna?

Utan att ge oss ut på allt för djupt vatten kan vi nog enas om att namnet utgör en signifikant del i ett varumärkes identitet.

Inte minst då vad gäller igenkänning.

Det innebär att vi inte bara associerar till ett specifikt varumärke när vi ser en viss produkt, utan även finner namnet på företaget i fråga logiskt – även om dess betydelse kan vara något av en överkurs.

Kan du ditt Ikea?

Kanske visste du redan att Ikea står för grundaren Ingvar Kamprads initialer, samt de första bokstäverna i namnet på gården Elmtaryd där han växte upp, liksom den närliggande byn Agunnaryd?

Om inte annat har du sannolikt vuxit upp med Ikea och kan produkten. Och namnet.

Att detta inte alltid kommer utan utmaningar visar dock en färsk undersökning utförd av plattformen Businessfinancing.co.uk.

ANNONS

Läs även: Buffel och båg: Här är årets värsta konsumentbedrägerier. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Svåra att uttala

Här framgår det nämligen att många globala varumärken är mycket svåra att uttala.

Detta trots att de konsumeras världen över. Ett exempel på det är den spanska spelutvecklaren Toca Boca, vars appar och spel har laddats ner över 849 miljoner gånger i 215 länder.

Det hindrar dock inte att unga konsumenter inte alls begriper hur varumärket ska uttalas.

En titt på världen i stort visar att detsamma kan sägas om andra bolagsjättar.


Säg hej till världens mest svåruttalade bilvarumärke – Peugot.
Säg hej till världens mest feluttalade bilvarumärke – Peugot. (Foto: Keystone/Martial Trezzini/AP/TT)

Frankrike leder ligan

ANNONS

Enligt Businessfinancing.co.uk är det Frankrike som leder ligan.

Sex av de 20 mest feluttalade varumärkena i världen visar sig vara franska. Vidare är tre amerikanska, och fem tyska.

Och Sverige?

Vi kommer faktiskt inte heller undan, då vi har tre namn med på topp 20 – däribland Volvo (börskurs Volvo) och Ikea. Allra svårast att uttala är den svenska musiktjänsten Spotify, som är världens mest feluttalade teknikvarumärke.

Här listar vi ytterligare fem varumärkesnamn som verkligen kräver att tungan ligger rätt i mun.

Versace. Svårt att uttala? Det tycker inte Donatella Versace.
Versace. Svårt att uttala? Det tycker inte Donatella Versace. (Foto:Jordan Strauss/Invision/AP/TT)

1.Société Générale – Frankrike

Världens mest feluttalade varumärke. Så till den grad att namnet på banken feluttalas 2,6 gånger så ofta som något icke-franskt varumärke.

2. Peugot – Frankrike

Även detta en tungvrickare, som tack vare sina inkompatibla vokaler, sitt tvetydiga “G” och ett tyst “T” kvalar in som världens mest feluttalade bilmärke.

ANNONS

3. Tommy Hilfiger – USA
Det var ursprungligen tänkt att kallas Tommy Hill för att underlätta uttalet. Så blev det inte. I dag kan klädtillverkaren titulera sig som USA:s mest feluttalade varumärke, såväl som det fjärde mest feluttalade i världen.

4. Hitachi – Japan
När det väl görs rätt, ska det uttalas som “hit Archie” med betoning på första stavelsen. Frågan är väl kanske hur ofta det blir så blir så för teknikjätten.

5. Versace – Italien
Ett av modevärldens absolut svåraste namn, som enligt Donatella Versace ska uttalas: “Versach-eh” och inget annat. Vi litar på att åtminstone hon kan uttala det korrekt.

Så gick undersökningen till

Dataanalytiker på BusinessFinancing.co.uk sammanställde en lista med 16 875 ledande varumärken världen över från Wikipedia och sökte efter dem på Forvo.com – världens största uttalsordbok.

De registrerade därefter antalet lyssningar för varje ord och rankade varumärkena med flest lyssningar totalt, samt per kategori för varje nation. All data samlades in och analyserades under mars 2024.

Läs även:

Här är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Dagens PS

ANNONS

Abba: Sill, kaviar – och ljuv musik. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS