Stadium säger upp alla hyresavtal i protest. Nu kräver jätten bättre villkor i ett läge där antalet tomma lokaler växer rekordartat.

ANNONS

Inflationen som en kniv i ryggen, det fleråriga hotet från e-handeln och till det gigantiska hyreshöjningar.

Så ser den bild ut som svenska handlare vaknar med på näthinnorna.

Efter årets väldiga hyreshöjning kokar det bland butiksägare landet över och branschorganisationen Svensk handel har upprepade gånger slagit larm om krisläget.

”Lätt slå hål på”

Nu tar sportkedjan Stadium ett drastiskt steg och säger upp samtliga sina 140 kontrakt, skriver Di.

I stället kräver man hyror som speglar marknad och verklighet.

Stadiums krav är att hyresnivåerna justeras nedåt med minst 10,9 procent, den nivå som årets hyror räknats upp med.

”Marknadshyrorna har gått ned och är i dag lägre än vad de var under 2022. Efterfrågan på lokaler är inte särskilt stor – i synnerhet inte på de lokaler som vi har”, kommenterar Johan Reberg, kontraktschef på Stadium, och pekar på butikernas snittyta som uppgår till cirka 1 400 kvadratmeter.

ANNONS
ANNONS

Hotar med rättstvist

I januari hotade Stadium fastighetsägarna med rättslig prövning om de inte gick med på den jämkning Stadium begärde inför årets hyreshöjning.
Förslaget från bolaget var att ökningen skulle delas lika mellan Stadium och respektive hyresvärd mot att man förlängde ingångna hyresavtal ytterligare ett år.

I dag har Stadium lyckats få till den typen av avtal för cirka 30 av sina 140 lokaler.

”Fastighetsägare som var snabba på bollen fick en bättre deal än vad vi är beredda till i dag. Fortfarande är vi öppna för att dela på indexhöjningen, däremot går vi inte med på förlängning av kontrakten,” säger Johan Reberg.

16 000 lediga

Samtidigt växer antalet lediga lokaler markant.

På marknadsplatsen Objektvision finns för närvarande cirka 16 000 lediga lokaler i landet, en mix av butiker och kontor.

Jämfört med februari 2022 är det en ökning med 18 procent.

”Det är den största ökningen under vår 25-åriga historia. Utbudet har stigit gradvis, månad för månad, det senaste året”, kommenterar vd Peter Bergström hos Di.

Efterfrågan sjunker

Samtidigt sjunker efterfrågan markant.

ANNONS
ANNONS

”Sökningarna har gått ned med 24 procent utanför storstäderna. I Stockholm ser vi en nedgång med 27 procent. När det gäller butikssegmentet är det nästan en fjärdedel färre sökningar i Stockholm jämfört med i fjol”, sammanfattar Peter Bergström.

Det är en del av bakgrunden till att Stadiums Johan Reberg inte tar till sig argument från fastighetsägare om att efterfrågan på lokaler fortsätter vara god.

”Det har de hävdat senaste 25 åren, oavsett hur konjunkturen sett ut. Hur länge kan man trumma ut den bilden? Uppgifter om fulla köpcentrum är ganska lätt att slå hål på. Det är bara att se sig omkring”, säger han.

Tomt efter tre år

”Ibland hör man invändningar om att de vill ha förnyelse och därför har 10 procent vakans att erbjuda nya hyresgäster. Det tror jag inte på. Jag ser lokaler som var tomma för tre år sedan och som fortfarande inte blivit uthyrda.”

Läs även: Branschens larm: Tusentals butiker riskerar konkurs [Dagens PS]