Skatteverket, som ska administrera det nya ordinarie korttidsstödet, medger vid sidan av kritiken från flera remissinstanser att få företag kan ansöka om det.

ANNONS

Dagens Industri berättar om det nya korttidsstödet från 1 april, som flera remissinstanser nu slår ner på som det är utformat i förslaget.

Det är ett permitteringsstöd för företag som drabbats av restriktionerna, men stödet är mer stramt och har ingen direkt koppling till pandemin, framgår det.

Får kritik på punkt efter punkt

Svensk Handel tycker det är för lågt, Företagarna och Almega för fram kritik för att anställda familjemedlemmar inte omfattas och att det utestänger företagare som får finansiering från det allmänna, exempelvis i vårdsektorn.

Där till sänks högsta permitteringsgraden till 60 procent från 80, vilket Almega vänder sig mot.

Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, säger till Di att han hoppas att regeringen rättar till de ”uppenbara brister” som finns i systemet som Skatteverket nu ska hantera i stället för Tillväxtverket.

ANNONS
ANNONS

Ansökningstiden för det nya korttidsstödet är bara 30 dagar och enligt Skatteverket kommer småföretag som ansöker om det bli beviljade ”endast i undantagsfall”.

Läs även: Krisstöd förlängs för enskilda näringsidkare [Dagens PS]