I alla kommuner i landet är det nu akut brist på personal på hotell och restauranger, samtidigt som pandemin klingar av, rapporterar SVT.

ANNONS

Pandemin har slagit obarmhärtigt hårt mot hotell och restauranger, som tvingades göra sig av med mycket personal som sedan tycks ha försvunnit för gott.

Inget vet vart de anställda som exempelvis korttidspermitterats tagit vägen och nu är personalkrisen alarmerande i hotell- och restaurangnäringen.

Marknadsföring viktig

”I det här akuta läget måste alla lediga platser marknadsföras på samtliga kanaler. På längre sikt handlar det om en samverkan mellan flera olika aktörer för att göra yrket mer attraktivt”, säger Peter Lundblad, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen, till SVT.

Inom branschen vill man nu se ett återinförande av det gamla lärlingssystemet för att locka personal, men Peter Lundblad tror inte det är lösningen på det akuta problemet eftersom det tar lång tid att lära upp personal.

Han menar att det är ”en svår balansgång”.

Huggsexa om personal

Dagens PS har tidigare om att det är huggsexa om kompetensen i vissa branscher.

När restriktionerna upphörde blev den akuta personalbristen påtaglig i hotell- och restaurangbranschen.

ANNONS
ANNONS

Många som tidigare jobbat i branschen skolat om sig och/eller börjar arbeta i andra branscher, eller går arbetslösa, och samtidigt har det uppstått en brist på personal hos många företag, som är i stort behov att bemanna sina krogar eller vad det nu är.

Även i taxibranschen är personalbristen akut.