Lars Calmfors ser ingen genväg när fler smittas och dör av viruset. Bomma igen restauranger, kaféer och gym, kräver han.

ANNONS

Han riktar skarp kritik mot regeringen, oppositionen och Folkhälsomyndigheten och anser att hårdare restriktioner är nödvändiga i ett läge där Sverige nu har över 210 000 bekräftat smittade och drygt 6 400 döda i covid-19.

Till Dagens Industri (obs, betalvägg), deklarerar nationalekonomprofessorn Lars Calmfors att hårdare restriktioner också medför riktade stödåtgärder från staten till särskilt utsatta företag.

”Om man stänger ned konkreta verksamheter, som vissa butiker caféer, restauranger, gym, så behöver man rikta särskilt generösa stöd just till dem”, säger Calmfors.

Han anser att regeringen gömt sig bakom Folkhälsomyndigheten, som han för övrigt tycker har tagit för lätt på virusets allvar och underskattat smittspridningen.

Anser att munskydd borde vara norm

”Många akademiska experter har gjort andra bedömningar. Inget talar för att Folkhälsomyndighetens experter är mer kunniga än akademiska forskare”, säger Lars Calmfors till Di och förordar munskydd som ”en norm” bland befolkningen för att skydda andra.

ANNONS
ANNONS

Det handlar om att vidta försiktighetsåtgärder i ett prekärt läge, menar Calmfors som ger oppositionen kritik för att ha agerat ”väldigt svagt” under rådande pandemi, samtidigt som han tycker att regeringens agerande är inkonsekvent.

Han pekar bland annat på att det är okej att åtta personer kan träffas samtidigt på restaurang, samtidigt som rekommendationen är att de som bor ensamma inte ska umgås med fler än en till två personer.

Slopad alkoholförsäljning från 22 – slag i luften

”Det är inte någon glasklar logik”, säger Calmfors till Di.

Just detta fick även finansmannen och investeraren Lage Jonson att hårt kritisera regeringen Löfvens coronastrategi nyligen i en debattartikel i Dagens Industri, som Dagens PS uppmärksammade.

Finansmannen anser att statsminister Stefan Löfven ägnar sig åt ”pajaskonster” och ”pandemi-teater”.

ANNONS
ANNONS

Tillbaka till Lars Calmfors. När regeringen inför alkoholförbud från klockan 22 på restauranger blir effekten den sämsta av två tänkbara, resonerar han och hänvisar till IMF:s World Economic Outlook. De ekonomiska effekterna blir kännbara för näringsidkarna, men man lyckas inte stoppa smittspridningen, slår den tunga ekonomiprofessorn fast i Di.

Läs även: Professor ser bara en väg: Stäng ned Sverige nu! [DagensPS.se] »

Läs vidare: Professor får mothugg för krav på nedstängning [DagensPS.se] »