Varningen kommer från tjänsteföretagens organisation Almega som uppmanar regeringen: Låt stödet för korttidspermitteringar vara kvar!

ANNONS

Om inte krisstödet till företag förlängs riskerar de 42 000 som i dag är korttidspermitterade att kastas ut i arbetslöshet, befarar Almega, rapporterar TT i en artikel på SvD.se.

Och utöver de 42 000 som är i farazonen – enligt Almega – är 16 000 redan varslade. Totalt handlar det alltså om 58 000 personer som kan bli utan jobb nästa år, enligt beräkningarna.

Utgått från facit vid tidigare kriser

I analysen har Almega bland annat utgått från undersökningar av Arbetsförmedlingen vid tidigare kriser. Dessa undersökningar visar att mellan 56 och 64 procent blir uppsagda efter permittering i samband med kriser.

”Vi har räknat med hälften av dem i den här prognosen”, förklarar Patrick Joyce, chefsekonom på Almega, i TT-artikeln där han betonar att det hela är ett scenario som kan realiseras om inte permitteringsstödet förlängs.

Från staten har inga besked kommit om att permitteringsstödet ska förlängas. Men Almega anser att det åtminstone bör vara kvar till i vår.

”Smittspridningen ökar igen”

”Vi förstår nio-månadersgränsen. Företag ska inte få stöd permanent. Men nu ser vi att smittspridningen ökar igen”, säger Patrick Joyce.

Stödet för korttidspermittering, som infördes i inledningsfasen av pandemin, innebär att företagens kostnader minskar med hälften medan arbetstagaren får ut över 90 procent av sin lön.

ANNONS
ANNONS

Som det är sagt nu upphör permitteringsstödet att gälla vid årsskiftet 2020/21.

Läs även: Arbetslösheten bland unga slår i taket [DagensPS.se] »

Läs vidare: Småföretagare i kris nobbad stöd: ”Luften gick ur” [DagensPS.se] »