Dagens PS

Företagare djupt besvikna över sämre krisstöd

Finansminister Magdalena Andersson (S)
Besvikna företagare ringer ned Skatteverket. Ersättningen i det förlängda omställningsstödet är sämre än vad regeringen utlovat, skriver Di. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 mars 2021Publicerad: 24 mars 2021

Enligt regeringen är omställningsstödet generösare i dag. Men det håller inte ens Skatteverket som administrerar stödet med om. Och besvikna företagare ringer nu ned myndigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens Industri (obs, betalvägg, inloggning krävs) berättar om frustrationen bland företagare över att det förlängda och numera EU-anpassade omställningsstödet ger mindre ersättning än tidigare och inte alls är så förmånligt som regeringen kommunicerat.

Flera kritiker, däribland krögare och Taxiförbundet, har framträtt i Di och uttryckt missnöje om den sämre ersättningen.

Och kritiken fortsätter:

“Jag har talat med många hårt drabbade företag och ännu inte träffat någon som gynnas av den nya modellen. Detta var nog snarare en i raden av falska förhoppningar som regeringen ingjutit hos oss företagare”, skriver Marcus Östlundh, vd för den familjeägda hotellkoncernen HKC Hotels, i ett mejl till tidningen.

Krånglig beräkningsmodell

Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, säger även hon att det är en begränsning på hur mycket stöd företagarna kan få, och hon känner inte till att stödet skulle vara mer generöst än tidigare.

Di konstaterar att beräkningen av stödet är snårig och Eva Bodén förklarar i artikeln att det är “mindre täckning för de fasta kostnaderna med den här beräkningsprincipen” än vad det var tidigare.

Bland annat missgynnas arbetsgivare som är anslutna till tjänstepensionsavtal, framgår det.

ANNONS

Och bland företagara växer ilskan.

“Många är missnöjda”, konstaterar Eva Bodén på Skatteverket och säger till Di att hon förstår missnöjet.

Läs även: Slut på hysch-hysch kring korttidsstöd »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS