Dagens PS

Slut på fake news? EU skärper lagen mot techjättar

EU lag
"Lagen om digitala tjänster kommer att se till att det som är olagligt off-line också ses och hanteras som olagligt på nätet", twittrar EU:s digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 apr. 2022Publicerad: 23 apr. 2022

Techbolag som inte ser till att hålla “skadligt innehåll” borta från sina plattformar riskerar höga böter, enligt nytt lagförslag i EU.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är innehållet i det nya lagförslag om digitala tjänster som europeiska politiker enades om tidigt på lördagen, rapporterar Washington Post.

Lagförslaget som formellt även måste godkännas av EU-parlamentet och beslutsfattarna i EU:s 27 länder tvingar techjättar att i högre grad övervaka vad som sprids på deras plattformar. Annars väntar höga böter.

“Lagen om digitala tjänster kommer att se till att det som är olagligt off-line också ses och hanteras som olagligt på nätet”, twittrar EU:s digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager.

EU-förhandlingarna blev en riktig nattmangling

Under 16 timmar pågick förhandlingarna mellan Europas toppar innan överenskommelsen om hårdare reglering av företag inom Big Tech kunde nås tidigt på morgonen i Bryssel.

Kriget i Ukraina och den ökande propagandaspridningen från främst Ryssland har enligt Washington Post intensifierat diskussionerna i EU om vikten av att teknikföretagen tar ansvar för att övervaka sina kanaler på nätet.

I de nu avslutade förhandlingarna enades EU-politikerna även om ett förslag på ny konkurrenslag för digitala marknader, som också kräver godkännande i högre instans, vilket alltså mer ses som en formalitet.

Läs även: Ryssar nobbar Kremls sociala medier – vill ha Youtube

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS