Dagens PS

Sjuklönesmällen: Företagarna rasar mot regeringen

sjuklön
Ilskan är stor hos Företagarna när regeringen drar in en schablonersättning för sjuklönekostnader. (Foto: Isabell Höjman/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 05 feb. 2024Publicerad: 05 feb. 2024

Organisationen Företagarna går till attack mot regeringen. Nu handlar det om sjuklöner. Det här gäller den nya striden.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan 1992 har arbetsgivarna ansvar att betala sjuklön till sina anställda de första 14 dagarna av en sjukperiod.

För att skydda mindre arbetsgivare från höga sjuklönekostnader infördes ett kompensationssystem, som sedan justerats i omgångar.

Dagens konstruktion har gällt sedan 2015 och säger att för att det ska vara enkelt att ta del av systemet, behöver arbetsgivare inte ansöka om ersättning.

Istället beräknas ersättningen utifrån den arbetsgivardeklaration som företaget gör och betalas ut av Skatteverket på uppdrag av Försäkringskassan.

”Stor risk för fel”

I oktober kom Riksrevisionen med en ny rapport, där man pekade på en stor risk för felaktig ersättning vid höga sjuklönekostnader.

Kompensationssystemet är ”ineffektivt konstruerat” menade Riksrevisionen som påpekar ”att risken för felaktiga utbetalningar därmed är stor”.

”En förutsättning för korrekta utbetalningar är att ersättningen beräknas på rätt uppgifter. Det krävs effektiva åtgärder för att motverka att arbetsgivare lämnar in felaktiga uppgifter”, säger riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner.

ANNONS

Senaste nytt

Avskaffar ersättningen

ANNONS

Regeringen har heller inte gjort tillräckligt för att systemet ska fungera ändamålsenligt, menar Riksrevisionen.

Nu tar regeringen konsekvensen av det och föreslår i budgeten för 2024 att ersättningen för höga sjuklönekostnader avskaffas.

Reagerar mot beslutet

Det här har fått Företagarna, som organiserar 60 000 företagare, att reagera.

”Beskedet kom lika överraskande som en vinterkräksjuka mitt i sommaren, och kommer innebära kraftigt ökade kostnader för företagen – 1,2 miljarder kronor 2025 och 2,6 miljarder kronor 2026”, skriver Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander i en debattext på organisationens hemsida.

”Går att minska”

”Det skulle gå att minska kostnaderna genom att ändra i systemet, utan ett totalt slopande. Enligt beräkningar som HUI Research gjort på Företagarnas uppdrag, vore den offentligfinansiella kostnaden för att täcka sjuklönekostnaden i alla företag med färre än tio anställda, avräknat dagens ersättning, endast 380 miljoner kronor”, fortsätter Argulander.

Läs även:

Skattebetalarna betalade 41 miljarder för företagens sjuka – Dagens PS

ANNONS

Stor risk för fel ersättning för sjuklön – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Halverad skatt på arbete efter nyår – bara för dig med pension […]