Dagens PS

Samsung bygger världens största fabrik för halvledare

Samsung
Samsung satsar stort på en ny fabrik med stöd av den sydkoreanska regeringen (Foto: TT).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 15 mars 2023Publicerad: 15 mars 2023

Samsung storsatsar och investerar pengar i en ny fabrik. Det rör sig om hela 228 miljarder dollar som företaget planerar att spendera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I onsdags meddelade Samsung Electronics sina planer på att bygga en ny fabrik för halvledare och man investerar 228 miljarder dollar, skriver CNBC.

Projektet är en del i Sydkoreas satsning för att bli en ledande tillverkare av kritisk teknologi. Den sydkoreanska regeringen vill slå samman sina största teknikföretag för att stimulera utveckling inom vissa nyckelområden.

Men landets stora fokus ligger på halvledare – de viktiga komponenterna som ingår i allt från bilar till mobiltelefoner – och som har blivit en allt mer geopolitisk fråga.

Sydkoreas drag kan ses om ett sätt för landet för att komma i kapp USA:s egna investeringar på området.

Skapar ett kluster utanför Seoul

Samsung planerar att bygga sin nya fabrik utanför huvudstaden Seoul. Här siktar regeringen på att ansluta andra företag för att på så sätt skapa ett “megakluster av halvledare”. Tanken är att länka samman olika delar av försörjningskedjan – allt från chipdesign till tillverkning.

“När vi valde platsen tog vi hänsyn till synergieffekten som kan ses från befintliga halvledarkluster”, sa Lee Chang-yang, Sydkoreas handels-, industri- och energiminister.

ANNONS

Senaste nytt

Samsung stört i världen på chip

ANNONS

Samsung är världens största tillverkare av minneschip.

Halvledare har blivit en mycket politiserad teknologi och har skapat en komplex dynamik mellan allierade länder, som drivs på av USA:s dubbla strategi.

Å ena sidan har Washington drivit på för att ta tillbaka chiptillverkningen till USA, och har fått åtaganden från företag inklusive Samsung och Taiwans TSMC, att bygga fabriker. Å andra sidan har USA försökt hålla tillbaka Kinas utveckling.

Skapat konkurrens mellan länder

USA:s strategi har skapat ett konkurrenskraftigt landskap mellan allierade nationer även när de söker samarbete.

“Från och med nu försöker varje land bygga upp sina egna konkurrenskraft”, säger Pranay Kotasthane, ordförande för det högteknologiska geopolitiska programmet vid Takshashila Institution, till CNBC.

För Samsung kan regeringens stöd hjälpa företaget att komma i kapp TSMC, som tillverkar några av de mest avancerade halvledarna i världen.

Samsungs aktie steg med 1,3 procent på Seoulbörsen efter tillkännagivandet.

ANNONS

Vill du läsa mer om teknik? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: ABB-toppen: Snart slut på chipbristen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS