Dagens PS

Kriminella dränerar välfärden på miljarder – så ska det stoppas

kriminella
Enligt rapport "rånar" kriminella det sociala välfärdssystemet i Sverige på omkring 18 miljarder kronor om året. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 apr. 2023Publicerad: 20 apr. 2023

Enligt rapport “rånar” kriminella det sociala välfärdssystemet i Sverige på omkring 18 miljarder kronor om året.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det har blivit en allt viktigare finansieringskälla för kriminella – nästan lika viktig som narkotikaförsäljning”, säger särskilda utredaren Mikael Westberg till Tidningen Näringsliv.

Den så kallade KUT-delegationens rapport (Delegationen för korrekta utbetalningar) är skrämmande läsning. Varje år går runt 18 miljarder kronor enligt bedömningen ut från det svenska sociala försäkringssystemet och i hög grad hamnar pengarna hos kriminella.

“Det kan handla om barnbidrag till familjer som inte längre bor i Sverige, personer som simulerat sig till sjukersättning eller i värsta fall assistansersättning som aldrig leder till hjälp för den med särskilda behov”, skriver TN.

Även ESV slår larm om fusket

Statliga Ekonomistyrningsverket, ESV, har också kikat på saken och kommit fram till att svinnet, eller vad vi ska kalla det, är nästan lika stort som KUT-delegationen nu rapporterar om.

Enligt Ekonomistyrningsverkets uppskattning betalas cirka 13-16 miljarder kronor ut felaktigt varje år från välfärdssystemet, vilket uppges vara två procent av alla utbetalningar.

Läs mer om det: 2 procent felaktiga utbetalningar i välfärden

“Dessutom utnyttjas trygghetssystemen av organiserad brottslighet”, säger särskilda utredaren Mikael Westberg vars uppdrag från regeringen är att få stoppa på strömmen av felaktiga utbetalningar, däribland till kriminella, genom att inrätta Utbetalningsmyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Räknar med att spåra felen i systemet

Inledningsvis ska den nya myndigheten hantera utbetalningar från Försäkringskassan, CSN, Arbetsförmedlingen, Pensionsmyndigheten och Skatteverkets skattekonto, framgår det.

“Med hjälp av systemövergripande dataanalyser och granskningar kommer det gå att hitta väsentligt fler fel än vad som görs i dagsläget”, säger Mikael Westberg som slår fast att som det är i dag urholkas förtroendet för ett fungerande välfärdssystem.

De uppenbara bristerna i välfärdssystemet gör att viljan minskar hos medborgarna att bidra med skatt, menar han och tillägger att det kan få allvarliga följder för samhället.

En annan aspekt av det hela, skriver TN, är att ett vacklande trygghetssystem leder till osund konkurrens bland företagen.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) hoppas nu att de felaktiga utbetalningarna från socialförsäkringssystemet ska kunna halveras till 9 miljarder kronor med hjälp av den nya Utbetalningsmyndigheten, som ska gå till botten med problemet.

“Där pengar finns, där finns brottsligheten”

Catharina Bäck, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, välkomnar åtgärden mot fusk och missbruk i välfärdssystemet, som hon konstaterar i dag olyckligt finansieras av arbetsgivaravgifter och skatter.

ANNONS

Thomas Falk, nationell samordnare mot felaktiga utbetalningar på Försäkringskassan, säger till TN att myglet är mest utbrett med assistansersättningen.

“Där pengar finns, där finns brottsligheten.”

Enligt KUT-delegationen är det just Försäkringskassan som står för merparten av de felaktiga utbetalningarna från trygghetssystemen och till och med hälften av den uppskattade summan på 18 miljarder kronor.

Läs även: Varannat hemtjänstbolag stoppas: “Kriminella nätverk”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS