Dagens PS

Topplista: De tjänar bäst bland biståndstoppar

På bild: Isabella Lövin (MP) och Yves Leterme
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 21 apr. 2017Publicerad: 21 apr. 2017

Tidningen Omvärldens årliga ranking av den svenska biståndsbranschens bäst betalda chefer har kommit och sedvanligt är det de statliga organisationerna som erbjuder störst lönekuvert. Och precis som i fjol är det Swedfunds vd Anna Ryott som toppar med 146 657 kronor i bruttolön varje månad, exklusive övriga förmåner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Vi följer regeringens riktlinjer för statliga bolag och det är styrelsen som sätter VD:s lön”, skriver Karin Kronhöffer, kommunikationsansvarig, i ett mejl till tidningen.

Med den lönen brädar Anna Ryott både Belgiens tidigare premiärminister och generalsekreteraren för IDEA, Yves Leterme, samt biståndsminister Isabella Lövin (MP) och med 137.740 kronor respektive 130.000 kronor i månaden.

Kartläggningen visar att kvinnliga toppar är majoritet i biståndsbranschen med 58 procent av posterna vilket kan jämföras med 31 procent i den privata sektorn. Omvärldens genomgång visar också att löneskillnaderna är enorma bland välgörarna. Längst ned på listan hittar man Charlotte Bohman, generalsekreterare för Hand in Hand, som tar ut 12.000 kronor i volontärarvode. En placering ovan henne kommer Afrikagruppernas Gabi Björsson med 35.130 kronor.

”Det har med våra grundvärderingar att göra. Om man verkligen vill förändra och tro på en jämnare resursfördelning globalt måste man nånstans börja med sig själv”, säger Gabi Björsson.

Se topp-tio-listan här nedan och klicka på länken för att se hela rankingen.

MISSA INTE: Sveriges högsta löner – alla kommuner rankade  >

LÄS ÄVEN: Världens bäst betalda tjänar MYCKET mer än alla tror  >

HELA LISTAN: Så mycket tjänar cheferna i biståndsbranschen  >

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS