Leif Östling petas efter ”för grovt” utspel. Även Scanias nuvarande vd tar den tunge börsprofilen i örat.

ANNONS

Leif Östling har gjort en rad kontroversiella uttalanden om invandrargrupper i en intervju med Youtube-kanalen SwebbTV.

Nu tvingas Östling, som tidigare var vd under många år på Scania och även varit ordförande i Svenskt Näringsliv, lämna sina uppdrag som ordförande i Science Park i Södertälje, vilket Länstidningen (obs inloggning krävs) var först att rapportera om.

Till SVT säger Science Parks styrelseledamot Boel Godner att det Leif Östling sagt om invandrare ”är för grovt för att stå ut med”.

Leif Östling uttalade bland annat att vissa invandrargrupper har svårt att acklimatisera sig i Sverige. Han sade även, och pekade ut en nationalitet, att just dessa invandrare hade problem att komma i tid till jobbet på Scania.

I Dagens Industri har Leif Östling försvarat sitt utspel men han blir nu uppläxad även av Scanias nuvarande vd, Henrik Henriksson, som anser att den tidigare Scania-vd:n är ute och cyklar:

”Jag känner inte igen mig i beskrivningen. Scania har sedan mer än ett halvt sekel tillbaka dragit stora fördelar av att kunna anställa människor från andra länder som sökt sig till Sverige för att få arbete eller flytt från krig och konflikter. Dessa medarbetare har aktivt bidragit till Scanias framgångar och internationalisering. Jag vill därför på hela ledningens vägnar understryka att Scania är och ska vara ett företag som är öppet för alla – oavsett religion, om man är kvinna eller man, gul, brun, svart eller av regnbågsfärg”, skriver Henriksson i ett meddelande på bolagets intranet och som återges av Di.

ANNONS
ANNONS

Leif östling har tidigare varit i blåsväder, bland annat då han avslöjades med att ha ett skatteupplägg på Malta i samband med uppmärksamheten med den så kallade Paradisläckan.

Även då försvarade den kände näringslivsprofilen sitt agerande och myntade den omtalade frasen ”vad fan får jag för pengarna?”