”Helan går…” Och Arbetsförmedlingens generaldirektör gör av allt att döma detsamma.

ANNONS

Bakgrunden är bland annat Di:s avslöjande i somras, som även DagensPS uppmärksammade, att AF-chefen Mikael Sjöberg låtit sig bjudas på ett midsommarparty och en kräftskiva hos sin coach, Micael Mathsson, grundare till Gaia och vars företag fakturerat statliga Arbetsförmedlingen 114 miljoner kronor.

Fakturorna till AF har interngranskats på styrelsens uppdrag, men rapporten som AF:s revisorer tagit fram är enligt Dagens Industri hemligstämplad.

Flera källor uppger nu för tidningen att den här affären med kräftskivan ”ligger Mikael Sjöberg i fatet”.

Men det är inte det enda som enligt artikeln fått arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att tröttna på Sjöberg, och nu uppges hon alltså planera att byta ut honom. Dock är det oklart om det sker de närmaste veckorna eller om det kan ta månader.

Ylva Johansson har sagt att utvecklingen av resultaten som Arbetsförmedlingen åstadkommit är ”helt oacceptabel”, särskilt när det gäller patt få ut långtidsarbetslösa i arbete och arbetsmarknadsutbildningen.

Di berättar att Arbetsförmedlingen ”ser ut att missa flera centrala mål”, både vad det gäller matchning och att få ut nyanlända i jobb; det handlar även om missnöje över andelen funktionsnedsatta som går till arbete eller studier – resultaten som Arbetsförmedlingen uppnått anses vara beklämmande svaga.

Där till hukar huvudkontorets it-avdelning under en ekonomisk kris, som tvingar myndigheten att säga upp ett 50-tal konsulter, ”samtidigt som myndigheten har stora problem att göra av med drygt 4 miljarder till arbetslösa och nyanlända”, skriver Di, där en källa kommenterar AF:s kaos så här:

”Förnyelsearbetet har gått rejält överstyr. Det har tagit så stor del av tiden att verksamheten har hamnat i skymundan. Sedan kom Gaia in i bilden”.

Arbetsförmedlingen inledde i går sina ”verksamhetsdagar – en konferens för myndighetens 15.000 anställda – som uppges kosta över 15 miljoner kronor. På Arbetsförmedlingen vill ingen kommentera Di:s uppgifter att generaldirektören Mikael Sjöberg är på väg bort.

ANNONS
ANNONS

Inte heller Ylva Johanssons pressekreterare vill kommentera saken.

Utöver nyheten om att Mikael Sjöberg snart ryker anklagas Arbetsförmedlingen av LO för att lönedumpa arbetsmarknaden.

”Det är helt oacceptabelt”, säger Therese Guovelin på LO till Di.