Börsnoterade mätteknikbolaget Hexagons tidigare så hyllade vd Ola Rollén står nu åtalad för insiderbrott i Norge.

ANNONS

Åtalet rör privata investeringar i norska Next Biometrics i oktober 2015 och under förmiddagen hölls en telefonkonferens med journalister om insideråtalet mot Hexagons toppchef.

Hexagons styrelse upprepade inledningsvis sitt orubbliga stöd för Rollén.

Ola Rollén tog sedan över och han underströk att han inte kan se att han gjort något fel.

”Det finns en missuppfattning om vem som har gjort vad. ISK gjorde alla transaktioner, å Greenbridges vägnar. Rörande vinsterna från den här handeln så har jag aldrig tjänat något på det personligen, heller inte ISK”, sade Rollén och betonade att hans jurister tidigare lämnat ”alla möjliga prejudikat till Ökokrim, men här står vi ändå”.

”Jag ville bli en långsiktig aktieägare, det här handlade inte om spekulation, utan om att bygga upp en långsiktig industri”, sade Rollén.

Enligt Rollén började Greenbridge betraktas som insider i bolaget efter att handeln i aktien stoppats.

Hans Strandberg, en av de två advokater som företräder Ola Rollén i insideråtalet (den andra advokaten heter Olle Kulinger), fick sedan ordet.

”Vi har baserat vår syn på information vi fått från kollegor i Norge. De har lagt fram fakta de anser vara vad åklagaren baserar sitt åtal på. Vi har inte fått några dokument från polisens utredning”, sade Hans Strandberg och framhöll att advokaterna ser ”tre oberoende anledningar” till att Ola Rollén inte gjort sig skyldig till något insiderbrott:

”Det första är att vad han visste när han köpte aktierna inte utgör insiderhandel. Köpet av Next-aktierna var därför inte ett missbruk av insynsinformation. Greenbridges köp av aktier var inte alls motiverat av information som kommit från Next, utan baserat på analysen som gjorts av Rollén”, sade Hans Strandberg och tillade:

ANNONS
ANNONS

”Informationen som Rollén hade utgör inte insynsinformation, som vi ser det.”

MISSA INTE: Kalldusch: Börsstjärnan åtalas för insiderbrott [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Stjärn-vd:n: ”Vet att jag blir friad” [DagensPS.se] >