Vadslagningsbolaget Kambua krävs på minst 50 miljoner i skadestånd i en Ponzi-härva där 134 drabbade investerare står som målsägare.

ANNONS

Det liknas vid ett fall av Ponzi-bedrägeri och brottsmisstankarna är riktade mot vadslagningsbolaget Kambuas vd och grundare Stefan Sandström, som nu även har åtalats enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

Målsägandena har investerat totalt cirka 85 miljoner kronor, skriver EBM och förklarar att merparten av målsägandena är bosatta i Sverige men att en del också bor utomlands, främst då i Danmark, Norge och Finland.

Kambua har enligt åklagaren marknadsfört en investeringsprodukt som utlovat avkastning från spel, så kallad sports trading, på olika bettingsajter.

Lovat avkastning med hjälp av ”unik programvara”

Utöver det begärda skadeståndet på minst 50 miljoner kronor väntas sannolikt anspråk från ett 20-tal målsäganden som företräds av ett i målet förordnat målsägandebiträde.

Företaget har påstått att man haft tillgång till en unik programvara som årligen ger avkastning på 25 procent på insatt kapital.

”Någon fungerande programvara har dock inte kunnat konstateras och utredningen har visat att det överhuvudtaget inte har förekommit någon spelverksamhet”, säger Mikael Pihl, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

Åklagaren: Ett Ponzi-bedrägeri

Investerarna har låst sina investeringar hos Kambua i minst två år. När de begärt att få sin utlovade avkastning har de bara fått en del av pengarna eller inga pengar alls.

ANNONS
ANNONS

Det grova bedrägeriet ska enligt åtalet ha pågått i mer än fem år, mellan september 2014 och december 2019.

”Utredningen har visat att investerarna blivit vilseledda och att de utsatts för ett större så kallat Ponzi-bedrägeri, vilket innebär att investerarnas insatser och avkastning inte betalas från vinster i en spelverksamhet, utan från andra investerares insatta kapital”, säger Mikael Pihl.

Läs även: Ny tragedi i Bernie Madoff-historien [Dagens PS]