”Så får det inte gå till”, säger tung säkerhetsexpert efter Ekots och P4 Stockholms avslöjande.

ANNONS

På onsdagsmorgonen hålls ett blixtinkallad möte mellan justitie- och inrikesminister Morgan Johanssons (S) statssekreterare och representanter från Polismyndigheten, rapporter Expressen.

Bakgrunden är tisdagskvällens avslöjande från Ekot som kunde berätta att rikspolischef Dan Eliasson 2015 beslutade sig för att göra ett undantag från Säkerhetskyddsförordningen, och därmed kring Försvarets krypteringslösning, när han lät ett privat företag få tillgång till Polismyndighetens personal- och lönesystem Palasso. På det sättet fick företaget en unik inblick i känslig och hemlig information om anställdas namn, personnummer, löner samt närmaste anhöriga. Uppgifter som anses beröra rikets säkerhet.

”Så får det inte gå till”, säger Pia Gruvö, chef för IT-säkerhet på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, till Ekot.

Och kritiken har inte låtit vänta på sig. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tycker att det inträffade, om det visar sig stämma, är ”oerhört allvarligt” och kräver nu att regeringen informerar riksdagen om vad som har hänt. Moderaternas rättspolitisk talesperson Tomas Tobé kräver också svar från både regeringen och Eliasson själv.

På frågan om partiet har förtroende för Dan Eliasson svarar han:

”Moderaterna tycker att Sverige behöver en ny rikspolischef, men det är inte ett krav vi riktat utifrån de uppgifter vi fått i kväll”, säger han till Expressen.

Liberalernas Jan Björklund kallar händelsen för ”mycket allvarlig” på Twitter medan partikollegan Roger Haddad drar paralleller till outsourcingskandalen på Transportstyrelsen. Det gör även Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin. KD-ledaren Ebba Busch Thor anser att svensk polis ”förtjänar bättre” än en ledning som äventyrar polisers och rikets säkerhet medan Sverigedemokraterna löper hela linan ut:

ANNONS
ANNONS

”Dan Eliasson måste avgå”, skriver partiet på Twitter.

På Polismyndigheten dementerar man dock uppgifterna om att något brott har begåtts.

”Med anledning av dagens medieuppgifter att polisen ska ha hanterat uppgifter i strid mot säkerhetsskyddsförordningen vill Polismyndigheten vara tydlig med att Polismyndigheten har agerat i enlighet med säkerhetsskyddsförordningen.
Försvarsmaktskrypto måste användas om hemliga uppgifter sänds i datanät utanför polisens kontroll. Om hemliga uppgifter sänds i datanät som polisen har kontroll över behöver försvarsmaktskrypto inte användas utan andra kryptosystem får användas, i enlighet med Säkerhetsskyddsförordningens §13”, skriver man i ett pressmeddelande enligt Expressen.