Dagens PS

Ny rapport bevisar: Du är inte passé efter 43 

Äldre diskrimineras på arbetsmarknaden
Äldre diskrimineras på arbetsmarknaden (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 14 maj 2025Publicerad: 14 maj 2025

Feelgoods nya jobbhälsorapport slår hål på flera fördomar om äldre i arbetslivet. Trots hög arbetsmoral och låg sjukfrånvaro stängs många ute från nya jobb.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att försöka hitta ett nytt jobb mitt i livet kan vara knepigt. Redan vid 43 års ålder minskar nämligen chansen att överhuvudtaget få ett svar på sin jobbansökan. Vid 60 är det mer eller mindre kört.

Det visar en rapport från IFAU där över 6 000 fiktiva ansökningar skickats ut till svenska arbetsgivare.

Mycket pekar på att en växande skara arbetsgivare tror att personer vid 43 börjat tappa i förmåga att lära sig nytt, vara flexibla och ta egna initiativ. Det är inte kunskapen som ifrågasätts – utan drivkraften.

Nu vill en ny rapport slå hål på dessa fördomar. 

Inte en belastning 

Äldre medarbetare är en tillgång på arbetsplatsen – inte en belastning. 

Det visar Jobbhälsorapporten 2025 som Feelgood presenterade på onsdagen. 

Rapporten bygger på nästan 18 000 enkätsvar och pekar tydligt på att personer över 50 år ofta är mer engagerade, friskare och mer tillfreds med jobbet än sina yngre kollegor.

“Äldre medarbetare är inte bara engagerade, de är ofta mycket uppskattade kollegor med sin kunskap och erfarenhet”, säger Feelgoods vd Stefan Kullgren i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tre fördomar som inte stämmer

Rapporten lyfter tre vanliga fördomar och visar att ingen av dem håller i praktiken:

  • “Äldre är inte engagerade i jobbet“: Tvärtom visar data att äldre oftare upplever sitt arbete som meningsfullt, trivs bättre och har en mer positiv syn på samarbetet med kollegor.
  • ”Äldre orkar inte med arbetslivets krav”: Äldre rapporterar bättre balans mellan krav och resurser, bättre balans mellan jobb och privatliv och mindre trötthet än yngre medarbetare.
  • ”Äldre har mer hälsobesvär”: Även om kroniska sjukdomar är vanligare hos äldre, påverkar de mer sällan arbetsförmågan negativt. Dessutom har äldre lägre upprepad korttidssjukfrånvaro jämfört med yngre.

Läs även: Ny studie: Ensamhet bland äldre – växande hälsoproblem. Dagens PS

Diskrimineras trots god hälsa

Flera studier, som den ovan nämnda, visar att personer ofta väljs bort i rekryteringar redan efter 40 års ålder. 

Det gör att äldre, trots sin erfarenhet och stabilitet, har svårare att få nya jobb – särskilt om de förlorat sin tidigare anställning.

Det är ett slöseri med kompetens, menar Feelgood, särskilt i en tid där vi både behöver jobba längre och där många arbetsgivare upplever brist på personal.

“Vi uppmanar alla arbetsgivare att se över framför allt sina rekryteringsprocesser”, säger Kullgren. “Det är strategiskt affärsmässigt att bygga en arbetsplats med blandade åldrar där man kan skapa synergier mellan generationer”. 

ANNONS

Unga fortfarande mer frånvarande

Rapporten innehåller också en uppföljning från förra året, då korttidsfrånvaro bland unga lyftes som ett växande problem. Trenden håller i sig, även om vissa tecken tyder på en möjlig vändning.

“Det är oroväckande att de unga fortfarande har så hög korttidsfrånvaro med tanke på att de egentligen är väldigt friska”, säger Charlotte Wallin, chefsläkare på Feelgood.

Yngre arbetstagare har dubbelt så mycket kortvarig sjukfrånvaro från jobbet jämfört med äldre
Yngre arbetstagare har dubbelt så mycket kortvarig sjukfrånvaro jämfört med andra grupper (Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT)

Få har tillgång till alla friskfaktorer

En annan insikt från rapporten är att många svenskar saknar grundläggande friskfaktorer i arbetslivet, som god arbetsmiljö, tydligt ledarskap och balans i livet. Fler har noll friskfaktorer än alla tre, vilket påverkar både hälsa och prestation.

“Med Jobbhälsorapporten vill vi bidra med förståelse för hur människor upplever sin arbetssituation och lyfta fram de förändringar vi på Feelgood anser är nödvändiga på svenska arbetsplatser. Det är avgörande att göra rätt insatser inom arbetsmiljö och hälsa”, avslutar Kullgren. 

Läs också: Äldre mår extra bra av att äta denna mat. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS