Dagens PS

Ny EU-lag hotar svenska produkter – "vansinnigt"

Kosmetikaindustrin har reagerat kraftigt på ett utkast till ny kosmetikaförordning i EU som bland annat föreslår att fluor ska förbjudas i tandkräm
Kosmetikaindustrin har reagerat kraftigt på ett utkast till ny kosmetikaförordning i EU som bland annat föreslår att fluor ska förbjudas i tandkräm. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 feb. 2023Publicerad: 16 feb. 2023

Svenska företag hotas av EU-kommissionens nya föreslagna kosmetikalagstiftning som vill förbjuda alla ämnen som kan vara farliga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

År 2020 antog EU en kemikaliestrategi som ska skydda medborgarna mot farliga kemikalier och uppmuntra utvecklingen av säkra alternativ, inom den strategin väntas kommissionen lägga fram ett förslag om ändrad kosmetikaförordning, det rapporterar Tidningen Näringslivet.

Vill förbjuda utan att utvärdera

EU-kommissionen vill få bort farliga ämnen och har i utkastet diskuterat att dagens säkerhetsmarginaler ska tiodubblas.

Kommissionen vill att alla farliga ämnen förbjuds, ibland även utan att utvärdera om de kan användas på ett sätt som är säkert för hälsan.

Det innebär ett hot för svenska kosmetika- och hygienföretag eftersom ämnen som ingår i många av deras produkter, som fluor och UV-filter, kan förbjudas.

ANNONS

Senaste nytt

Kraftiga reaktioner från kosmetikaindustrin

Kosmetikaindustrin har reagerat kraftigt på utkastet till den nya kosmetikalagstiftningen.

“Det är så vansinnigt. En inneboende fara innebär inte automatiskt en risk. Man måste göra en riskbedömning”, säger Josefin Liljeteg, till TN.

ANNONS

Hon är innovationsdirektör på kosmetikaföretaget Hardford i Linköping, och menar att allt är gift, men att det är dosen som avgör och att EU-kommissionen i sitt förslag har glömt bort den principen.

Fluor och etanol kan förbjudas

“Ett exempel på en ingrediens som vi ser kommer att försvinna är fluor i tandkräm. Som alla ämnen kan man få i sig för mycket fluor”, säger Olof Holmer, till TN.

Han är vd på den svenska branschorganisationen Kosmetik- och hygienföretagen, KoHF, och tillägger att fluor också är en av huvudorsakerna till att vi numer har så mycket bättre tänder.

Flera UV-filter som i dag är tillåtna och anses säkra skulle troligen också försvinna ur solskyddsmedel, ett annat hotat ämne är etanol i parfym och rakvatten, det skriver TN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: EU-förslag “förödande för Scania”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS