Nu börjar rättegången om mutor som anställda på Ericsson ska ha betalat för tio år sedan. Det rör sig om 20 miljoner kronor som bolaget ska ha betalat för att vinna ett kontrakt i Djibouti.
Mutskandalen i Ericsson: Nu börjar rättegången


Mest läst i kategorin
I går inleddes rättegången i Solna tingsrätt, med slutdatum 24 maj.
Det var mer än tio år sedan Ericsson betalade ut mutor till tjänstemän i Djiboutis statsapparat, inklusive presidenten. Avsikten var att bygga ut 3G-nätet i Djibouti, och värdet på kontraktet var omkring 200 miljoner kronor.
Det är fyra före detta chefer för telekomjätten som står åtalade för grov bestickning. Samtliga nekar till anklagelserna.
Mycket av bevisningen baseras på e-post mellan de fyra misstänkta och den högt uppsatta tjänstemannen, skriver Expressen.
Ericsson-rättegång efter amerikanska uppgifter
Men att rättegången har kunnat inledas handlar också mycket om att Ericsson redan har erkänt brottet i en annan rättslig prövning i USA. Uppgifterna om mutor kom fram i samband med undersökningar som det amerikanska justitiedepartementet (DOJ) har startat.
”Det var ju så att amerikanerna vände sig till Sverige någon gång 2018 med en begäran om rättslig hjälp. De ville ha information inom ramen för sin utredning och då fick vi klart för oss de här misstankarna”, säger åklagaren Leif Görts till Sveriges Radio.
I den amerikanska utredning som den svenska åklagaren stödjer sig på har det också framkommit uppgifter om mutor i Kina och med koppling till terrororganisationen IS.
I USA är det själva telekombolaget Ericsson som har fällts, efter att ha erkänt att mutor betalades ut. För det har man fått böta 10 miljarder kronor. Men i Sverige åtalas alltså de enskilda tjänstemän som ska ha gjort sig skyldiga till brottet.
Läs också:
Analys: “Opålitlighet” Ericssons största problem
Ericssons mutskandal – amerikanska marknaden står på spel