Många företagare känner stor oro inför framtiden och enligt kändiskocken Melker Andersson står restaurangbranschen nu i ett vägskäl.

ANNONS

Restaurangnäringen drabbas hårt av kostnadsökningar när energipriser, råvaror och löner stiger, det skriver Tidningen Näringslivet.

Risk för snöbollseffekt

Krögaren och kocken Melker Andersson, som driver restaurangen Smak i Stockholm och sommarkrogen Bojabäs i Öregrund, säger att alla är i panik inför januari, februari och mars.

Han menar att alla är otroligt oroliga för vad som ska hända då och säger att det viktiga för en restaurang är att kunna ta betalt för råvaror och arbete.

Melker Andersson menar att när ekonomin börjar gå dåligt finns det risk för att det blir en snöbollseffekt, om folk inte har råd att äta ute kan de inte driva restaurangen med lönsamhet.

”Jag tycker inte att vi tar betalt för det vi levererar till kunderna. Prissättningen för många, framför allt luncherna, har legat fast i 20–30 år. Nu har restaurangnäringen försökt att ta mer betalt, men risken är att vi tappar gäster. Det finns en risk att det blir för dyrt att gå ut och äta”, säger han till TN.

Det är en dubbelsmäll

Melker Andersson anser att det går att balansera kostnaderna, men när människors köpkraft sjunker får restauranger stora problem. Att alla kostnadsökningar kommer nu, efter pandemin, ser han som en dubbelsmäll.

”Det värsta är att det blir en uppgivenhet. Under pandemin tror jag att branschen knöt näven i fickan och vi gjorde massor med grejer med leveranser och hjälp till sjukhusen. Vi hittade på mycket för att hålla huvudet ovanför vattenytan”, säger han till TN.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sjunkande vinst för Kopparbergs – dyrare cider [Dagens PS]