Med allt dyrare matpriser har Icabutiker märkt av en stöldvåg. Som resultat har flera butiker stängt ner sina snabbkassor med självutcheckning.

ANNONS

Att plocka med sig matvaror ut från matbutiken är inte särskilt svårt, speciellt inte när det rör sig om snabbkassor med självutcheckning. Nu har flera Icabutiker stängt ner sina snabbkassor, sedan de upplevde motsatt effekt där de minskade personalkostnaderna istället ledde till att personalen fick hjälpa kunder att skanna varor, samtidigt som svinnet ökade, skriver DN. 

”Huvudanledningen till att vi har gjort detta är stölderna. Det går ut enorma mängder bakvägen”, säger Icahandlaren Ulf Svensson på Södermalms Ica Aptiten.

Snabbkassor leder till stöldvåg

I rena siffror handlar svinnet om en fördubbling för honom, upp till cirka nio miljoner kronor på ett år, och då är det snabbkassorna som ryker eftersom många kunder helt enkelt inte skannar vissa av varorna i kassorna. De varorna råkar givetvis ofta vara just de dyraste, påpekar Ulf Svensson.

”Det är lätt att ”glömma” en ost, en köttbit eller en burk löjrom för 1 400 kronor.”

Ica Aptiten och Stockholm är inte ensamma om att stänga ner sina snabbkassor, fenomenet syns även på andra håll i landet, som till exempel för Ica Maxi-butiker i Västsverige som även de vill se mindre svinn.

Lockar stöldligor

Att inflationen har dragit iväg på vissa matvaror lockar även till sig organiserade stöldligor som roffar åt sig stora mängder mat och säljer vidare till bland annat restauranger.

”Vi tog en person bara för någon timme sedan som hade stulit en hel säck full med kött”, säger Ulf Svensson.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ica sänker priset till butiker på över 300 varor [Dagens PS]

Läs även: Dyrare mat – då får Icas vd 13,2 miljoner i bonus [Dagens PS]