Fortune har släppt årets lista över världens mest inflytelserika kvinnor i affärsvärlden. I toppen hittar vi välkända namn från bilindustri, tech och finans.
Här är världens mäktigaste kvinnor – en svensk med på listan


Mest läst i kategorin
Listan Most Powerful Women har publicerats i 28 år och bygger numera på ett nytt och mer avancerat poängsystem.
I år premieras särskilt vd:ar och kandidater till vd-poster, vilket gjort att vissa namn fallit i rankingen medan andra har klättrat. Fokus ligger på ledarnas makt, deras bolags storlek och resultat samt hur starka de står inför framtiden.
Totalt innehåller listan kvinnor från 20 olika länder varav drygt hälften är baserade i USA.
En svensk på listan
På plats 37 hittar vi Anna Borg, vd för det statliga energibolaget Vattenfall. Hon är därmed den enda svenskan på årets lista.
Borg har arbetat större delen av sin karriär på Vattenfall och leder nu ett av Europas största energibolag med 21 000 anställda.
Under hennes ledarskap satsar företaget stort på fossilfri energi, bland annat genom vindkraft i Nordsjön. Vattenfall har avsatt motsvarande 17 miljarder dollar för investeringar de kommande fem åren, med målet att bli klimatneutralt till 2040. Under 2023 tjänade Borg i snitt 1 450 000 kronor i månaden.
Här är årets topp 10:
1. Mary Barra – General Motors (USA)
Barra har lett GM sedan 2014 och visat styrka i kris efter kris – från pandemins leverantörsproblem till strejker och robotaxiolyckor.
Nu testas hon av president Trumps nya tullar, som skakat hela bilindustrin. Trots det levererade GM rekordintäkter 2024 och har dubblat sin marknadsandel för elbilar i USA.
Mary Barra såg sin totala ersättning öka med cirka 6 procent under 2024, vilket landade på 29,5 miljoner dollar, motsvarande cirka 315 miljoner kronor. Det är femte gången hon tar förstaplatsen på listan.

Läs mer: Miljonregn i direktörsstolen: När aktieägarna betalar kalaset. Dagens PS
2. Julie Sweet – Accenture (USA)
Som vd för ett av världens största företag – med över 800 000 anställda – har Sweet visat att det går att vara både stor och snabb.
När Trumps tullplaner blev offentliga i april höll Accenture blixtsnabba informationsmöten för 900 kunder. Hon har också varit öppen med sin andra bröstcancerdiagnos vilket gjort henne till en stark förebild för medarbetare världen över.

3. Jane Fraser – Citigroup (USA)
Fraser är den första kvinnliga vd:n på Wall Street och har påbörjat en omfattande omvandling av Citigroup. Hon har renodlat verksamheten, sålt av delar och moderniserat tekniken.
2024 blev ett starkt år – vinsten steg till 12,7 miljarder dollar och aktien lyfte efter ett rekordstort återköpsprogram. Hon har varit på banken i över 20 år och har en lön på motsvarande 370 miljoner kronor.

4. Lisa Su – AMD (USA)
Under Sus ledning har AMD vuxit till att bli en av Nvidias främsta utmanare på AI-marknaden. Hon har styrt bolaget i över ett decennium och lyckades, trots exportförbud mot Kina, överträffa förväntningarna i Q1. Bolaget räknar dock med 1,5 miljarder dollar i förlorade intäkter under året – en direkt följd av de amerikanska restriktionerna.

5. Ana Botín – Banco Santander (Spanien)
Botín har varit ordförande i Europas mest värdefulla bank i över tio år. Hon har expanderat globalt, bland annat i USA och Latinamerika, och drivit på digitaliseringen inom konsumentbank.
Santander nådde rekordvinst 2024 med 12,5 miljarder euro och har nu fler kunder än både JPMorgan och Bank of America. Hon sitter även i styrelsen för Coca-Cola.

6. Tan Su Shan – DBS Group (Singapore)
Tan blev i år den första kvinnan att ta över vd-posten för DBS, Sydostasiens största bank. Hon har varit med och byggt upp bankens institutionella affär och ledde tidigare satsningar inom privatbank och investeringar.
Tan betonar tydlig kommunikation och ser AI som en “game changer” för bankens framtid i ett geopolitisk känsligt läge.

7. Thasunda Brown Duckett – TIAA (USA)
Med bakgrund från JPMorgan Chase och Fannie Mae leder Duckett nu pensionsjätten TIAA. Hon är en av två svarta kvinnor i toppen av Fortune 500 och har breddat TIAA:s erbjudanden till nya kundgrupper.
Trots ett tapp på 1,9 miljarder dollar i nettoresultat under 2024 ökade tillgångarna till 1,4 biljoner. Duckett driver också frågor om jämlikhet och ekonomisk trygghet.

Mer om Duckett: Hur viktig är jobbtiteln – egentligen? Dagens PS
8. Marta Ortega – Inditex (Spanien)
Ortega tog över som ordförande för modejätten bakom Zara, Bershka och Massimo Dutti 2022. Hon började karriären som butiksbiträde i kedjan och har jobbat sig upp internt.
Under hennes ledning har Inditex stått emot hård konkurrens från kinesiska lågprismärken som Shein. Försäljningen ökade med 7,5 procent till 38,6 miljarder euro i fjol.

Läs mer: Nya utdelningar att spendera för Zara-miljardären. Dagens PS
9. Abigail Johnson – Fidelity Investments (USA)
Johnson har varit vd i ett decennium och byggt ut Fidelitys satsningar på kryptovalutor och alternativa investeringar.
Företaget förvaltar nu nära 6 biljoner dollar – en ökning med en biljon bara det senaste året. Johnson har nu varit med på Fortunes lista 25 gånger, flest av alla.

10. Meng Wanzhou – Huawei (Kina)
Meng, dotter till Huaweis grundare, är både CFO och roterande ordförande i den kinesiska techjätten. Hon har en central roll i bolagets strategi för att bli självförsörjande på teknik – något som stärkt Huawei i konflikten med USA.
2024 rapporterade bolaget intäkter på 118 miljarder dollar och utmanar nu till och med Apple på hemmaplan i Kina.

Läs också: Därför investerar kvinnor bättre än män. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.