Dagens PS

Forskarna: Så leder du i kaoset

Så leder du i kaoset
När det stormar runt omkring behöver ledaren agera ankare (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 14 nov. 2024Publicerad: 14 nov. 2024

Hur leder man egentligen i en värld där marken ständigt skiftar under fötterna? Det svarar två ledarskapsexperter tillika forskare på. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Från pandemi och politiska oroligheter till energikris och extremväder – listan av stressfaktorer växer och i viss mån känns det som att vi lever i ett konstant mellanläge. 

Vi har inte längre samma struktur och trygghet som vi tidigare var vana vid – ett fenomen forskarna Laura Empson och Jennifer Howard-Grenville kallar för liminala upplevelser. Det är ett tillstånd där det gamla inte längre riktigt gäller men där det nya fortfarande är osäkert.

Hur ska man då tänka som företagsledare? 

Börja med dessa tre frågor. 

Fråga 1: Vad värderar vi egentligen?

När osäkerheten är stor kan det vara lätt att hela tiden vilja lösa nästa problem på listan. Men enligt Empson och Howard-Grenville är det här ett gyllene tillfälle att stanna upp och tänka efter. 

Forskarna menar att ledare borde fråga sig själva vad de faktiskt värderar mest i dessa tider. Det handlar inte bara om målsättningar och resultat, utan om att på riktigt reflektera över vad som driver dig och vad som är viktigt för din organisation.

Proffstipset: Kanske kan den här perioden ge dig en chans att kalibrera om och se om värderingarna verkligen stämmer överens med var ni vill vara. Och du – dela med dig av tankarna till teamet. Det kan hjälpa dem att också känna trygghet när allting annat svajar.

Läs också: Professorn: Därför attraheras människor av buffliga ledare. Realtid

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fråga 2: Var står vi?

När världen runt omkring känns splittrad och polariserad kan det vara lockande att ständigt försöka agera för att visa handlingskraft och ta sig framåt. Men ibland är det bättre att hålla huvudet kallt och fundera över organisationens faktiska kärna.

Enligt forskarna bör ledare nu lägga lite tid på introspektion. För om du själv är osäker, hur ska då ditt team känna trygghet?

Ta reda på vad som betyder mest för din organisation just nu och vad ni faktiskt kan påverka i stunden.

Genom att sätta ord på det skapas en trygghet för hela teamet – en gemensam plats där alla vet vad som är viktigt, oavsett yttre omständigheter. 

“Som ledare i dessa perioder bör din roll vara att ge kollegorna stöd och riktlinjer att hålla fast vid medan de bygger upp självförtroende och trygghet inför framtiden”, skriver forskarna i en artikel på Harvard Business Review

Proffstipset: Se på introspektion som ett ledarskapsverktyg. Genom att ha klart för dig var du och teamet står, kan ni hitta gemensamma nämnare som hjälper er att navigera tillsammans.

Fråga 3: Hur tar vi oss framåt?

Att fastna i ett mellanläge – som kan leda till osäkerhet och handlingsförlamning – är det sista man vill som ledare. 

ANNONS

Därför är det viktigt att ta små steg framåt, samtidigt som du ser till att varken du eller teamet går i stå eller börjar tänka alltför cyniskt. För ibland behöver man inte ha hela lösningen klar – det räcker att ta ett steg i taget och prova sig fram.

Enligt Empson och Howard-Grenville kan man i tider som dessa passa på att experimentera och utmana gamla tankemönster som kanske inte längre är relevanta. Kanske är det nu du ska testa ett nytt arbetssätt eller låta teamet ta mer ansvar?

Proffstipset: Skapa tydliga ramar för ditt team så att de vet vad de kan förvänta sig och vad som är upp till dem att utforska. De behöver något att hålla fast vid i en tid där det mesta är i gungning.

Läs också: Bufflig, snäll eller balans? Egenskaperna bakom framgångsrikt ledarskap. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]