Expert: Olyckan på Arlanda skadar stadens ekonomi

Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
arlanda expressen
Arlanda Express har spårat ur under färd vid Blackvreten tågdepå i höjd med Arlanda stad tidigt på lördagsmorgonen. Två personer är förda till sjukhus. Alla tågavgångar norrut från Stockholm är inställda. Foto: Pontus Lundahl / TT

Den stora olyckan på Arlanda Express kostar Stockholm i både pengar och trovärdighet, säger Stockholms Handelskammare.

ANNONS
ANNONS

“Arlanda Express är det viktigaste sättet att ta sig fram och tillbaka till flygplatsen”, säger David Stenergard, Näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

På lördagen revs hundratals meter räls upp av tåget som spårade ur vid Arlanda flygplats. Det kan ta veckor att reparera och tills dess kan inga tåg stanna vid flygplatsen.

Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

MISSA INTE: Loreens vinst ger kvarts miljard – till Stockholm

Sveriges knytpunkt

Det är viktigt att det finns många sätt att ta sig till och från Arlanda flygplats – Stockholms och hela Sveriges viktigaste knutpunkt för internationellt flyg.

Tågförbindelsen är redan den snabbaste – högst 20 minuter från Stockholms Central till terminal 5. Det tar nästan tre gånger längre tid om man ska ta bussen en vanlig dag.

Rusningstrafik kan göra det ännu långsammare. Och då har vi inte ens kommit till det värsta, vilket är om det sker en olycka på E4:an exempelvis.

“Det är viktigt med redundans i systemet. Olyckan visar hur beroende vi gjort oss till Arlanda express, därför är det viktigt att övriga färdsätt också rustas upp för att det ska finnas redundans”, säger han.

Det i form av olika färdvägar om det skulle krångla.

ANNONS
ANNONS

Arlanda Express sätter fingret på problemet

“Vi behöver bra förbindelser till flygplatsen för taxibilarna, tågen och flygbussarna”, säger han.

När nu rälsen måste repareras i minst en vecka kommer alla som ska till och från flygplatsen istället behöva färdas på motorvägen.

“Det är en nödlösning, som ett flygplan som bara har en fungerande motor”, säger David Stenergard.

Det sätter fingret på ett större problem menar han.

Underhållsskuld

“Vi har en underhållsskuld på järnvägen. Väl underhållna räls och tågvagnar borde inte spåra ut”, säger han.

ANNONS

I vanliga fall är Arlanda Express det driftsäkraste och snabbaste sättet att ta sig till och från flygplatsen för Stockholmarna.

“Olyckan understryker att det måste finnas en bredd”, säger David Stenergard.

Olyckan har bland annat fångats på bild, som går att se på kvällspressens hemsidor.

Förtroendekostnad

Arlanda är Stockholmsföretagens port ut i världen, menar han. Stockholm är den huvudstad i norden som har flest internationella företags huvudkontor. Det gör att förbindelserna är avgörande för företagen i Stockholm.

“Det har skett en successiv förskjutning från Arlanda i Stockholm till Kastrup i Köpenhamn under ganska lång tid som internationell knutpunkt”, säger Stenergard.

ANNONS

Olyckan kostar för Stockholmarna i form av fortsatt förlorat förtroende, och det kan kosta för samhällsekonomin. Men någon färdig kalkyl finns inte.

“Det är normalt sett ett driftsäkert sätt att resa. Tilltron kan få sig en törn om problemen blir långvariga”, säger Stenergard.

Läs mer om Arlanda flygplats:

Tågkaos efter Arlanda Express spårade ur

Vilda strejken kostar hundratals miljoner

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS