Dagens PS

EU lättar på reglerna om märkning av genmodifierade livsmedel

EU
Förespråkare menar att regeländringen är nödvändig för att stärka EU:s konkurrenskraft inom jordbruk och livsmedelsproduktion. (Foto: TT)
Christian Pedersen
Christian Pedersen
Uppdaterad: 08 dec. 2025Publicerad: 08 dec. 2025

Beslut på EU-nivå kan förändra butikshyllorna lika tydligt som prisrörelser på bensin när nya regler för märkning tar form.

ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

EU har nått en politisk överenskommelse om att lätta på kraven för märkning av genmodifierade livsmedel.

Representanter för Europaparlamentet och EU:s medlemsländer är ense om att vissa grödor som tagits fram med moderna gentekniker i framtiden ska kunna säljas utan särskild information till konsumenter i butik.

Beslutet markerar ett tydligt skifte i unionens syn på genteknik inom livsmedelsproduktionen.

Förslaget måste fortfarande formellt godkännas av både EU-parlamentet och rådet, men processen betraktas som en formalitet.

Därmed öppnas dörren för en ny klassificering av växtförädling inom europeiskt jordbruk. Det skriver Tagesschau.

Två kategorier ska förenkla regelverket

Kärnan i reformen är införandet av två kategorier för växter som utvecklats med genetiska metoder.

I den första kategorin hamnar grödor som genomgått begränsade genetiska förändringar, exempelvis med den så kallade gensaxen Crispr Cas.

Här förs ingen främmande arvsmassa in, utan förändringar sker inom växtens eget genetiska material.

ANNONS

Livsmedel i denna kategori ska inte längre behöva märkas särskilt i butik.

Däremot ska utsädet fortsatt vara tydligt märkt för odlare.

För växter med mer omfattande genetiska ingrepp ska nuvarande strikta regler fortsätta att gälla.

Läs mer: Europa rusar i privat kapital – infrastruktur lockar investerare – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Så investerar du enkelt i private equity

04 dec. 2025
Spela klippet
PS Partner

Så investerar du enkelt i private equity

29 nov. 2025

Konkurrenskraft och klimat i fokus

Förespråkare menar att regeländringen är nödvändig för att stärka EU:s konkurrenskraft inom jordbruk och livsmedelsproduktion.

Med snabbare tillgång till nya växtsorter hoppas man kunna möta effekterna av klimatförändringar, såsom torka, extrema väderförhållanden och ökade sjukdomsrisker.

Tekniken beskrivs som en effektivare förlängning av traditionell växtförädling snarare än ett radikalt avsteg från etablerade metoder.

För livsmedelsindustrin kan beslutet på sikt innebära kortare utvecklingstider och minskade kostnader, vilket i förlängningen kan påverka prisbilden för konsumenterna.

ANNONS

Kritik om konsumentmakt och patent

Motståndarna varnar samtidigt för minskad transparens.

Kritiker anser att konsumenter riskerar att förlora möjligheten att aktivt välja bort genmodifierade livsmedel när märkningen försvinner från butikshyllorna.

Dessutom lyfts frågor om patenträtt, där större internationella bolag kan få ett övertag gentemot mindre europeiska jordbrukare.

EU:s beslut väntas därför fortsätta väcka debatt om balansen mellan innovation, konkurrenskraft och konsumenternas rätt till information i vardagen.

Missa inte:

EU lovar fler tuffa beslut för techjättarna – digitalisering i fokus – Dagens PS

Pengarna tar snart slut i Ukraina – vad gör Europa? – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Christian Pedersen
Christian Pedersen

Bevakar nyheter inom bil och techsektorerna.

Christian Pedersen
Christian Pedersen

Bevakar nyheter inom bil och techsektorerna.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS