EU satte sitt hopp till den svenske statsministern om att slippa ståltullarna – men USA:s president viker inte en tum från sin agenda.

ANNONS

Redan tio minuter in i presskonferensen med Stefan Löfven och Donald Trump, deklarerade den sistnämnde klart och tydligt:

”Vi ska ha tullar på stål, vi kan inte förlora vår stålindustri”.

Sveriges statsminister Stefan Löfven hade fått den europeiska unionens mandat att försöka övertyga USA:s president att kanske lätta på tullrestriktionerna gentemot EU.

”Men den som är EU:s stålman har inte mycket superkrafter hemma hos Trump. USA:s president är en svuren fiende till EU och stödde brexit-sidan i Storbritannien”, skriver SvD och konstaterar att Trump uttalade att Kanada och Mexiko möjligen kan slippa tullarna, förutsatt att länderna kommer överens med USA om frihandelsavtalet i Nafta.

”Men andra länder kommer inte att ha den möjligheten. Om de inte kan göra något för oss”, var Trumps besked.

Stefan Löfven hoppas nu, enligt Svenska Dagbladet, att tullarna kan stoppas i ett senare skede när EU återupptar de förhandlingar om ett frihandelsavtal (TTIP) som avslutades när Trump blev president.

”Vi hade långtgående förhandlingar, men de är avbrutna. Det kan vara ett läge nu igen, om två parter ser att något behöver göras”, sade Löfven till tidningen på tisdagskvällen.

ANNONS
ANNONS

Uppenbart är att tonläget mellan USA och EU hårdnat, och om EU svarar med tullar på amerikanska varor tänker inte Trump vila på hanen:

”De kan göra vad de vill, men då inför vi en 25-procentig skatt på deras bilar och tro mig, då kommer de inte att fortsätta med det särskilt länge.”

Apropå Stefan Löfvens möte med Donald Trump i Vita huset, så anser The Washington Post att de båda statsmännen nästan är lika som bär på ett område. Kolla här!