Trump-hatare lurade i bluff om 14 miljarder

Uppdaterad: 16 mars 2017Publicerad: 16 mars 2017
En växande marknad för "känsliga"

”I början av januari reser en israelisk man vid namn Yoni Ariel från Tel Aviv till Rom, med 9.000 dollar på fickan, på ett hemligt uppdrag att sänka Donald Trump.”

ANNONS
ANNONS

Så inleds artikeln i ett stort avslöjande från amerikanska nyhetssajten Buzzfeed News. Men de tre journalisternas grävande handlar inte om någon jätteskandal kring USA:s president. I stället har man uppdagat bedragares utstuderade plan att lura förmögna vänsteraktivister, och även media, på pengar.

Historien har sin början när reportrarna blev kontaktade av israelen Yoni Ariel som sa sig sitta på 35 sidor mycket känsliga uppgifter kring Donald Trump. Hemliga dokument, som Ariel köpt för en ansenlig summa pengar, visade att den tidigare Exxon-chefen Rex Tillerson ska ha köpt sig en plats i makten genom en transaktion från bolaget på 1,6 miljarder dollar (drygt 14 miljarder kronor), via ett bolag i Europa, till presidentens privatägda konglomerat Trump Organization.

Men det fanns bara ett problem, skriver Buzzfeed.

”Dokumenten var falska. Transaktionerna har aldrig genomförts och hela dokumentsamlingen verkar ha förfalskats i en utstuderad bluff. De falska dokumenten har skapats, sålts och distribuerats.”

Handlingarna som överlämnades till Buzzfeeds redaktion blev startskottet på en kartläggningen av en blomstrande marknad som poppat upp sedan Donald Trump valdes in Vita huset: att tjäna pengar på att dingla besvärlig, men fabricerad, information om världens mäktigaste man under näsan på såväl politiska eldsjälar som den förmögna amerikanska vänstereliten.

Och nog har det varit framgångsrikt, konstaterar de tre journalisterna.

”Dessa oäkta dokument verkar stilla en växande hunger på vänsterkanten som är beredd att tro på i stort sett vad som helst som framställer Trump i dålig dager.”

Läs hela reportaget via länken nedan.

MISSA INTE: Så kan Trump sänka Sverige  >

LÄS ÄVEN: Åkesson i WSJ: ”Trump har rätt”  >

URSPRUNGSARTIKELN: The 1.6 Billion Dollar Hoax  >

ANNONS
ANNONS