Svenska toppolitiker har varit utsatta för en datasäkerhetsrisk under minst en månads tid. Trots ”starka larmrapporter” har missen inte åtgärdats och man har dessutom förnekat att hoten funnits.

ANNONS

Det rapporterar Dagens Nyheter som avslöjar att hackare kunnat komma över viktiga dokument samt avlyssna och spionera på riksdagen via webbkameror och mikrofoner. Enligt tidningen var det en säkerhetsbrist i programmet Flash – vilka själva slog larm om riskerna – som bland annat fick amerikanska it-säkerhetsmyndigheten att agera direkt.

”Företaget lade ut en uppdatering, gratis tillgänglig, tillsammans med en skarp uppmaning: Ladda hem den så snart som möjligt. Hotet klassades som en etta på en tregradig skala – den allvarligaste – och alla rekommenderades att uppgradera inom 72 timmar”, skriver DN.

Enligt Johan Rydberg Möller på it-säkerhetsbolaget Assured ger säkerhetsluckan en potentiell hackare chansen att ta över någons dator fullständigt.

Dagens Nyheter berättar att man avvaktat med publicering av avslöjandet tills dess att säkerhetsluckan täppts igen. Efter att tidigare ha förnekat att några fel begåtts medgav till slut Lars Hedensjö, informationssäkerhetsansvarig på Riksdagsförvaltningen, i fredags att programuppdateringarna gått snett och att de nu skulle korrigeras.

MISSA INTE: Politiker blåst på 200 kilo guld [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Hackare slog till – gav gratis resor till alla [DagensPS.se] >