Dagens PS

Topphemlig spioncentral utpekas mitt i New York

The Intercept har granskat topphemliga dokument läckta av visselblåsaren Edward Snowden (bilden) som enligt sajten avslöjar en av övervakningsorganisationen NSA:s dolda centraler – mitt i New York (vänster i bild). (Foto: Wikimedia Commons: Dhaluza / TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 17 nov. 2016Publicerad: 17 nov. 2016

En av Manhattans mest mystiska byggnader, 33 Thomas Street – eller ”The Long Lines Building” som den är känd som bland New York-bor – har varit föremål för mycket spekulation genom åren. Skyskrapan, en 168 meter hög betongbyggnad utan fönster, stod klar 1974 och byggdes under namnet ”Project X”. Planen var att skapa en konstruktion som skulle klara av en kärnvapenexplosion samt, med dess 29-våningar och tre källarplan, förse 1.500 personer med mat och vatten i två veckor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men vad som verkligen försiggått bakom domedagsbyggnadens tjocka väggar, förutom att vara kontor för telefonoperatören AT&T, har alltid varit en gåta för allmänheten – fram tills nu, rapporterar amerikanska The Intercept som säger sig ha röjt skyskrapans dolda syfte. Enligt nyhetssajten har man med hjälp från visselblåsaren Edward Snowden ringat in byggnaden som USA:s övervakningsenhet NSA:s kanske viktigaste vapen. Efter att ha granskat dokument, ritningar och topphemlig internkommunikation på NSA samt intervjuat ingenjörer som haft olika uppdrag i byggnaden, har sajten fått ”övertygande bevis” för att den i själva verket är en enorm övervakningscentral som går under namnet TITANPOINTE.

”Manhattan-skrapan verkar vara kärnan för NSA:s kontroversiella övervakningsprogram som har avlyssnat både FN, Internationella valutafonden, Världsbanken och åtminstone 38 andra länder.”

The Intercept har utan framgång sökt NSA för en kommentar.

MISSA INTE: Så spionerar jättarna på dig via mobiltelefonen  >

LÄS ÄVEN: Duva misstänks för spionage  >

URSPRUNGSKÄLLAN: TITANPOINTE – The NSA’s Spy Hub in New York, Hidden in Plain Sight  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS