Ritzau Finans har talat med danska bankekonomer och de bedömer att en Marine Le Pen-seger skulle få hela Europas finanssystem i gungning.

ANNONS

”Ett val av Le Pen skulle vara ett enormt jordskalv under det finansiella systemet i hela Europa. Investerarna skulle genast fly från Frankrike av rädsla för att franska värdepapper skulle tappa en stor del av sitt värde, om de ska växlas från euro till franc”, skriver Sydbanks chefekonom Jacob Graven i en kommentar”, där han också konstaterar att en Le Pen-seger skulle orsaka lägre kurser på såväl aktier som obligationer, uppger Nyhetsbyrån Direkt.

Allt annat än en seger för mittenkandidaten Emmanuel Macron är naturligtvis en superskräll, men inget är förstås hugget i sten och högerpopulisten Marine Le Pen från Nationella Fronten kan inte helt räknas ut på förhand.

Ett sådant scenario skulle i första hand slå hårt mot franska banker med påföljande kursras, bedömer Per Hansen, investeringsekonom på Nordnet, framgår det i artikeln.

”De danska bankerna skulle märka av det mindre, men också bli berörda i storleksordningen 3-4 procent. Nedgången skulle förstärkas av press på den danska kronan, som pressar räntorna och bankernas räntemarginal”, skriver han i sin kommentar.

I ett morgonbrev från SEB heter det att en Le Pen-seger skulle vara ”en mardröm” för Europa under lång tid framöver. Även om det alltså betraktas som mer eller mindre osannolikt att valet får den utgången.

”Att de negativa reaktionerna tvärtom skulle bli små och snabbt övergående som efter Trump är inte troligt”, menar SEB, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Se upp, Le Pen! Här är ditt största hot [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: ”Det obehagliga har krupit närmare” [DagensPS.se] >