Dagens PS

PK-bossen: "Hon blåser upp det"

Björn Häger kan inte se att något "förklenande" sagts om Katerina Janouch. (Foto: TT och Åsa Stöckel)
Björn Häger kan inte se att något "förklenande" sagts om Katerina Janouch. (Foto: TT och Åsa Stöckel)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 jan. 2017Publicerad: 25 jan. 2017

I går, tisdag, skrev journalisten och författaren Katerina Janouch ett debattinlägg på Dagens PS, som fått stor spridning i sociala medier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Janouch känner sig förd bakom ljuset av Publicistklubben. Hon hävdar att hon först bjöds in till debatten ”Misstron mot medierna – har vi oss själva att skylla?”, som hölls i Kulturhuset i Stockholm i måndags, men att hon sedan plötsligt frystes ute och avbokades.

När hon sedan fick veta att deltagarna, särskilt SVT:s programdirektör Jan Helin, ägnat tid åt att dryfta hennes tidigare uttalanden om Sverige i tjeckisk webb-tv – som till och med statsminister Stefan Löfven kommenterat (och fått kritik för) – kände Katerina Janouch att hon än en gång blivit föremål för mediernas lynchmobb.

“Hela historien är absurd från början till slut och Publicistklubbens agerande är ryggradslöst, fegt och riktigt, riktigt fult”, skriver hon på Dagens PS Debatt och liknar det hela vid ett spektakel, det “sjukaste jag upplevt”.

Björn Häger är ordförande i Publicistklubben och han kan inte se att något fel begåtts.

“Hon försöker blåsa upp det här till en debatt mot henne”, säger Björn Häger till Dagens PS.

Enligt Häger var Janouch aldrig aktuell för paneldebatten om misstroendet mot medierna. Han kan inte se någon logik i varför han över huvud taget ska bemöta Katerina Janouchs argument.

“Om vi skulle pratat illa om henne från scenen hade jag fått reda på det, jag har inte hört att det sagts något förklenande om henne.”

Björn Häger anser att det hela är en “märklig storm” och att Katerina Janouch har “fel i sak”. Han anser att debattklimatet är på “metanivå” och att “konspirationsteorierna får bränsle i sociala medier”.

ANNONS

Björn Häger vill egentligen inte kommentera Janouchs debattinlägg alls, säger han. Men motvilligt kommer här hans skriftliga replik på Katerina Janouchs debattinlägg på Dagens PS:

“1. I förberedelsearbetet till måndagens debattkväll kollade en person från vår styrelse om Katerina Janouch skulle vara intresserad av att delta i en separat punkt om ståhejet kring henne (alltså inte paneldebatten). Så brukar vi göra när vi researchar olika debattspår. Inget konstigt med det. Den punkten blev aldrig av eftersom vi istället bestämde oss för att tala om överklagandet av Skyttedal-domen, vilket vi också tydligt och tämligen omgående meddelade Janouch. Hon var alltså inte bokad för något – och därmed heller inte avbokad som hon påstår. Och hon har aldrig varit aktuell för själva paneldebatten. Så där har hon fel. Och jag har ärligt talat väldigt svårt att se dramat i detta.”

Vidare skriver Häger:
“2. Själva paneldebatten skulle heller inte handla om Janouch, utan den handlade huvudsakligen om annat. Det kan alla se som går in på Publicistklubbens webb och tar del av den. Hon nämndes visserligen några gånger, men blev inte särskilt hårt angripen. Jag kan ha missat något, men det enda exempel hon ger i sin text är att Jan Helin vid ett tillfälle nämnde att SVT kollat vad som är sant och falskt i debatten kring henne.”

“Hursomhelst har jag svårt att förstå vad Katerina Janouch menar med att vi gått bakom hennes rygg. Hade hon kommit till Kulturhuset i går (läs måndag, reds. anm) så hade hon så klart fått mikrofonen.”

MISSA INTE: Janouch på Dagens PS: “Sjukaste jag upplevt”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS